Rotterdam
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Economie - In 2018 is er voor een recordbedrag geïnvesteerd in de Rotterdamse kantorenmarkt. Het beleggingsvolume groeide vorig jaar naar €1,17 miljard. Dit is een groei van 167% ten opzichte van 2017. Het vorige record uit 2016 van €1 miljard wordt daarmee verbroken. Volgens vastgoedadviseur CBRE is de grote interesse van beleggers het gevolg van een herstellende gebruikersmarkt in Rotterdam.

Sterke groei in verhuur kantoorruimte

De gebruikersmarkt in Rotterdam was in 2018 opnieuw zeer actief. Er werd vorig jaar ruim 150.000 m² kantoorruimte verhuurd. Dit is ruim 66% meer dan in 2017. Het leegstandpercentage in Rotterdam is gedaald van 17% in 2017 naar 10% in 2018. De daling is een direct gevolg van een herstellende gebruikersmarkt en de doorzettende transformatie trend.

“Dit nieuwe record laat zien dat beleggers vertrouwen hebben in de Rotterdamse kantorenmarkt. In 2018 herstelde de balans in de Rotterdamse markt grotendeels, na jarenlang bovengemiddelde leegstand,” zegt Marco Clarijs, Director Rotterdam Office bij CBRE. “De stad wordt aantrekkelijker voor gebruikers en beleggers, onder andere door een gemoderniseerde kantorenvoorraad en betere voorzieningen.” 

Bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening waren zeer actief, vooral in het Central Business District (CBD) rondom het Centraal Station. Voorbeelden zijn Allianz, dat zijn intrek gaat nemen in een nieuw kantoor aan de Coolsingel 120 en Rabobank dat verhuist naar het kantoorgebouw FIRST aan het Weena 758. Daarnaast zijn er in Rotterdam in 2018 enkele grote verhuurcontracten in de co-working sector getekend, waaronder door Regus en Spaces.

Steeds krappere kantorenmarkt

Als gevolg van de hoge opname neemt ook het beschikbare kantorenaanbod in de stad af.

Marco Clarijs: “Mede dankzij de explosief gestegen woningprijzen in de stad worden in 2019 nog enkele grote verouderde kantoorgebouwen getransformeerd in het CBD. Het daadwerkelijke leegstandsniveau ligt al onder de 10%. In 2019 wordt het dan ook lastiger voor bedrijven om passende kantoren te vinden. Vooral een aantal grote werkgevers in de stad zullen aanlopen tegen de beperkte beschikbaarheid van kwalitatief goede kantoren. De krappere kantorenmarkt en de positieve ontwikkeling die de stad doormaakt laat het belang zien van nieuwbouwkantoren. Het uitblijven daarvan vormt de komende jaren dan ook een steeds groter risico voor de economische ontwikkeling van de stad.” 

Figuur: Beleggingsvolume in kantoren Rotterdam 2007-2018 

010 Rotterdam Sport - Nationale-Nederlanden blijft ook de komende drie edities titelsponsor van de Marathon Rotterdam. De financiële dienstverlener verlengde voor dezelfde periode eveneens het contract als naamgever van de City Pier City Loop Den Haag.

Lees meer...

010 Rotterdam Sport – Trainer Dick Advocaat zag Feyenoord ondanks het feit dat het elftal noodgedwongen op meerdere posities was gewijzigd, de wedstrijd tegen Fortuna Sittard zonder al teveel moeite winnen.

Lees meer...

010 Rotterdam Lifestyle & Gezondheid - Het Rotterdamse bedrijf Verstegen kreeg vorige week de 'Business & Biodiversity' Award toegekend. Een bedrijf komt alleen in aanmerking voor deze awards als ze de top-12 van de Koning Willem I Stichting Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap hebben bereikt. Een speciale gebeurtenis.

Lees meer...

010 Rotterdam Cultuur - Ontdek de onderstroom. Hét festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand opent op 2 juni haar deuren. Architect Enzo Valerio heeft op deze bijzondere plek een spannende interventie ontworpen. Diep onder de oppervlakte van het Kruisplein vormt zich een landschap van betonpuin waaruit een tentoonstelling is opgebouwd die laat zien wat de stad Rotterdam kan worden.

Lees meer...

‘Tebbie Ries met z’n Songfestival’

010 Rotterdam Cultuur - Rotterdam bereidt zich voor op het Eurovisie Songfestival. Daarom stuurt Rijnmond de komende weken Richard Groenendijk de stad en regio in. De cabaretier uit Dirksland laat in de vijfdelige serie 'Tebbie Ries met z'n Songfestival' zien hoe de ESF-koorts steeds hoger oploopt.

Lees meer...

010 Rotterdam Cultuur - Creatieve kinderen opgelet! Op vrijdagmiddag 7 mei kun je live, vanuit je eigen kamer, samen met dichter Wessel Klootwijk en illustrator Yara Ruby een beeldverhaal maken.

Lees meer...

Wethouder Arno Bonte krijgt T-shirt gemaakt van textielafval van Rotterdamse marathon overhandigd tijdens Fashion Revolution Week

Foto door Christian van de Kooy

010 Rotterdam Economie & Duurzaamheid - Het T-shirt werd gemaakt door EigenDraads, één van de circulaire bedrijven gevestigd in BlueCity, en Ambercycle en is onderdeel van een pilot die de potentie van chemische recycling van textiel laat zien. Op 23 april, tijdens Fashion Revolution Week in een speciale uitzending van BlueCity Radio, werd het T-shirt overhandigd aan Arno Bonte, de Rotterdamse wethouder Duurzaamheid. Daarna zal het T-shirt voor iedereen te zien zijn in de window expo van BlueCity.

Lees meer...

ReShare Store Rotterdam verkoopt kleding met een verhaal tijdens de Week van Tweedehands Textiel

010 Rotterdam Economie & Duurzaamheid - Tijdens de Week van Tweedehands Textiel (20 t/m 27 april) verkoopt de ReShare Store aan de Zwart Janstraat 33 in Rotterdam kleding met een verhaal. In de afgelopen weken doneerden shoppers hun gedragen items bij de Store en schreven daarbij hun herinneringen aan het item op een kaartje.

Lees meer...

010 Rotterdam Educatie - Ben jij 8 jaar of ouder en heb jij één of meer zwemdiploma’s ? Ben jij gek op varen en alles wat daar mee te maken hebt? Kom dan naar het zeekadetkorps in Rotterdam. Want bij het zeekadetkorps kun je al leren zeilen in een optimist vanaf 8 jaar.

Lees meer...

010 Schiedam Maatschappij - Een feestelijk moment. Deze week tekenden Burgemeester Lamers namens de gemeente Schiedam en Martin de Jong namens Van Wijnen een koop- en procesovereenkomst met betrekking tot de herontwikkeling van het Dirkzwager-terrein in Schiedam.

Lees meer...

010 Rotterdam Maatschappij en politiek - In september starten de opnames van de Rotterdamse horrorfilm ‘Exhibit #8’. 'Make Way Film’ produceert de film die draait rondom een gruwelijk maar realistisch thema: de vermissing van vluchtelingen uit asielzoekerscentra die jaarlijks op grote schaal plaatsvindt.

Lees meer...

010 Schiedam Maatschappij - Niet te geloven, maar waar. Bezoek je met je kinderen een van je dierbaren die begraven ligt op een begraafplaats, laat je heel even je kinderen spelen op een graafmachine en die komen dan terug met een menselijk bot en een kunstgebit. Een bizarre vondst, een beetje horror en wat buitengewoon ‘slordig’ van hoogstwaarschijnlijk de graafmachinemedewerker van de Schiedamse begraafplaats Beukenhof die waarschijnlijk een graf aan het ruimen was.

Lees meer...

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Nieuws Rijnmond

Budgetenergie