Cultuur & Uitgaan
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Cultuur - Dit najaar 2017 opent het Wereldmuseum in Rotterdam de tentoonstelling Power Mask - curated by Walter van Beirendonck. Het Wereldmuseum geeft de Antwerpse modeontwerper de vrije hand om zijn eigenzinnige en meervoudige kijk op het fenomeen maskers te geven.

Fascinatie voor maskers

Walter Van Beirendonck is sinds de jaren tachtig gefascineerd door het fenomeen maskers en verwerkt deze in zijn modecollecties. Een masker verandert je identiteit, roept een bepaalde sfeer op en heeft direct impact. Ook kunstenaars als André Breton, Pablo Picasso of zelfs Breughel lieten er zich door inspireren. Power Mask gaat dieper in op de verschillende facetten van maskers: de link tussen Westerse kunst en Afrikaanse maskers, het supernatuurrijke en de rituelen rond maskers, maskers in mode, maskers als fetisj, en nog veel meer. Van Beirendonck neemt bezoekers in het Wereldmuseum Rotterdam mee naar uiteenlopende werelden waarin het masker een rol speelt.

Vrolijk en eigenzinnig

Van Beirendonck selecteerde ruim 125 maskers uit de omvangrijke collectie van het Wereldmuseum en vulde dit aan met gemaskerde kostuums en modesilhouetten van verschillende bruikleengevers. De tentoonstelling is net als de mode van Van Beirendonck, kleurrijk, vrolijk en eigenzinnig vormgegeven. Fotografie en beeldende kunst vormen het vertrekpunt voor de inrichting van de verschillende zalen. Wandvullende installaties van hedendaagse kunstenaars Brian Kenny (1982), Coco Fronsac (1962) en Charles Fréger (1975) zijn gecombineerd met uiteenlopende maskers uit Afrika, Oceanië, Europa en Amerika. Dit wordt afgewisseld met historisch en hedendaags filmmateriaal waardoor een levendig beeld wordt geschetst van hoe mannen en vrouwen de maskers oorspronkelijk en tijdens rituelen dragen.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de rijk geïllustreerde publicatie ‘Power Mask – The Power of Masks’, Nederlands ISBN 9789401443180 en Engels ISBN 9798401442954 bij uitgeverij Lannoo (verkrijgbaar in de museumwinkel a € 39,99) . 

Met dank aan

 

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Erasmusstichting, de Stichting tot Bevordering van Volkskracht en de Gemeente Rotterdam.

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

DJ Guide Rotterdam

Uitgaan