Cultuur & Uitgaan
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Digitaal platform vertelt verhalen en geschiedenis van de eeuwenoude stad

010 Schiedam Cultuur - In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is verhalenplatform WikiSchiedam gelanceerd. Dit digitale platform is dé verzamelplek voor eeuwenoude verhalen en herinneringen over Schiedammers en de stad zelf.

Daarnaast kunnen Schiedamse musea en andere instellingen verhalen uit hun collecties toevoegen aan de Wiki-pagina. Op deze manier kunnen zo veel mogelijk verhalen gekoppeld worden en verbanden worden gelegd. Tijdens de opening heeft Marjolein Beumer, directeur van het Jenevermuseum, samen met Nicole Theeuwes, plaatsvervangend directeur van het Stedelijk Museum, een preview van WikiSchiedam laten zien. “De pagina werd enthousiast ontvangen. Dat belooft veel goeds voor de toekomst”, aldus de enthousiaste initiatiefnemers.

Voorouders maken verhalen

Het WikiSchiedam-platform wordt in samenwerking met  Schiedammers gemaakt. “Zij zijn degenen die de verhalen vertellen die we uiteindelijk op de website zetten. Deze zullen verteld worden door kinderen, (achter)kleinkinderen en verre neven en nichten die een brandersknecht, zakkendrager, molenaar of distillateur als voorouder hadden.” De komende tijd worden  op verschillende plekken in Schiedam verhalenmiddagen georganiseerd, die in het thema staan van een bepaald ambacht. Hier kunnen mensen hun bijzondere verhaal of herinnering vertellen en delen met de vrijwilligers van WikiSchiedam, die er een mooi verhaal van maken. Het is ook mogelijk om via de website zelf een verhaal online te zetten, net zoals bij de ‘gewone’ Wikipedia.

De WikiSchiedam-prijs

Tijdens de lancering van  WikiSchiedam is ook de WikiSchiedam-prijs geïntroduceerd. Deze prijs wordt ieder kwartaal uitgereikt aan degene die de leukste bijdrage levert aan het platform. Een deskundige jury duikt iedere drie maanden in alle verhalen en haalt hier haar favoriet uit. De winnaar krijgt een goedgevulde goodiebag met producten uit Schiedam.

Over het Jenevermuseum

Het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij in Schiedam. Vanwege de rijke jeneverhistorie is deze stad benoemd als jeneverhoofdstad van de wereld en wordt tegenwoordig ook steeds vaker ‘Distillers District’ genoemd. Dat heeft te maken met de initiatieven die vanuit de traditionele branche worden genomen om nieuwe, smaakvolle jenevers (en gins) te ontwikkelen. In het museum zijn regelmatig jeneverstokers actief die museumbezoekers alle ins en outs bijbrengen van het jeneverstoken.

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

DJ Guide Rotterdam

Uitgaan

 
 

Advertentie