Cultuur & Uitgaan
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Richard Bona, Renaud Garcia-Fons en Dominic Seldis presents The Basses of the Koninklijk Concertgebouw Orkest op tweede editie Dutch Double Bass Festival

Meer dan 12 internationale basacts in Oude Luxor Theater & Villa Thalia te Rotterdam op 8 en 9 juni 2019. Kaartjes vanaf nu te koop!

010 Rotterdam Cultuur – Baslegendes Richard Bona en Renaud Garcia-Fons komen naar de tweede editie van het Dutch Double Bass Festival. Die vindt plaats op 8 en 9 juni 2019 in Rotterdam: Oude Luxor Theater en Villa Thalia. Het festival rondom de contrabas staat onder artistieke leiding van contrabassist James Oesi.

Het programma bestaat uit een uiteenlopend samenstelling van meer dan twaalf (inter)nationale acts met de contrabas en basgitaar in de hoofdrol. Zowel klassieke muziek, jazz als crossover is vertegenwoordigd in het programma.

De in Kameroen geboren bassist Richard Bona (1967) is wereldwijd bekend, door zijn samenwerking met Harry Belefonte, Pat Metheny en John Legend. Van zijn acht albums onder eigen naam werd ‘Tiki’ genomineerd voor een Grammy Award en dat album behaalde in Nederland de hitlijsten. Bona speelt zowel viruoos op basgitaar als contrabas, schrijft zijn eigen stukken en zingt. Op het festival speelt hij met zijn group.

De Catalaans-Franse Renaud García-Fons (1962) wordt wel de ‘Paganini van de contrabas’ genoemd. Hij beschikt over een uitzonderlijke techniek; door middel van strijken en plukken tovert García-Fons fascinerende klanken uit zijn contrabas. Door het toevoegen van een vijfde snaar vergrootte hij bovendien zijn improvisatiemogelijkheden. De klassiek geschoolde contrabassist en componist heeft een stijl ontwikkeld die een smeltkroes vormt van jazz, flamenco, Arabisch/oosterse en mediterrane folklore. Op DDBF speelt hij met zijn ‘Revoir Paris’ trio.

Dominic Seldis (1971) presents: The Basses of the Koninklijk Concertgebouw Orkest. Gezien als het beste orkest van de wereld treedt basaanvoerder Dominic Seldis voor het eerst, en exclusief voor het Dutch Double Bass Festival op met leden van de bassectie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Seldis werd bekend als jurylid van Maestro en speelde als solist met onder andere het Concertgebouw Orkest (als eerste bassist in 125 jaar), Londen Symphony Orchestra, BBC National orchestra of Wales en Philharmonia Orchestra.

Meer dan 12 (inter)nationale basacts: Jimmy Haslip, Rick Stotijn, Omer Avital en meer

Dutch Double Bass Festival biedt een breed aanbod: van klassiek tot jazz en crossover. Op het festival op 8 en 9 juni spelen naast Bona, Garcia-Fons en Seldis een veelvoud aan bassisten met een aantal bijzondere programma’s. Basgitarist Jimmy Haslip (bekend van The Yellowjackets) eert samen met de band van percussionst Jeroen de Rijk basgod Jaco Pastorius. Nederlandse Muziekprijs winnaar Rick Stotijn gaat de samenwerking aan met het gerenommeerde Matangi Quartet. Tilburgs bassist, componist en muzikaal vernieuwer Eric van der Westen presenteert zijn nieuwe groep bestaande uit de voorhoede van de jazz. Uit de hedendaagse jazzscene komt de samenwerking van de Zweede bassist Frans Petter Eldh en pianist/organist Kit Downes (GB).

Daarnaast een aantal andere toonaangevende bassisten uit binnen en buitenland. De Israëlische Omer Avital komt met zijn ‘Qantar’ quartet. Festivaloprichter James Oesi speelt met zijn ‘group’ met onder andere David Kweksilber (rieten). Tony Overwater speelt een soloconcert op contrabas en violone.

Rotterdams bastalent Thomas Pol speelt met een nieuw trio met pianist Tony Roe en drummer Jamie Peet. Moderne muziekspecialisten Håkon Thelin (Ensemble Modern) en Nicolas Crosse (Ensemble Intercontemporain) laten de nieuwste muzikale ontwikkelingen horen.

De gerenommeerde basbouwers Harry Jansen en Rogier Dieges hebben de twee festivaldagen een atelier in residence waar iedereen alle vragen over de bas kan stellen en instrumenten kan bekijken.

Op www.ddbf.nl vindt u een timetable van het festival 

Tweede editie van eerste contrabas festival

De contrabas werd lange tijd als een instrument voor op de achtergrond gezien, maar komt de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers te staan. Koninklijk Concertgebouw Orkest bassist Dominic Seldis is door zijn jurylidmaatschap bij Maestro inmiddels een bekende Nederlander, artistiek leider James Oesi van het festival werd één van de hoogtepunten van Festival Wonderfeel genoemd en was te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden en jazzster Esperanza Spalding speelt op de grote festivals en podia van de wereld. Op het Dutch Double Bass Festival hoor je een breed aanbod: van solobas tot ensembles/bands met bassisten als leider, klassiek; jazz en avant garde komt langs; van jong talent tot wereldsterren. Dutch Double Bass Festival is een festival niet alleen voor basliefhebbers, maar voor iedere muziekliefhebber! Daarmee een uniek festival voor Nederland, maar zelfs op wereldwijde schaal is er geen ander festival dat rondom de contrabas wordt geprogrammeerd en tegelijkertijd een breed publiek aanspreekt. De eerste editie van het Dutch Double Bass Festival vond in 2017 plaats en bood optredens van onder andere wereldberoemd solobassist Gary Karr met het Matangi Quartet; jazzlegende John Patitucci; de bassisten van het Rotterdam Philharmonisch Orkest samen met de Venezolaanse Edicson Ruiz, bassist van de Berlin Philharmonic en de Israelische youtube ster Adam Ben Ezra met zijn band.

Initiatiefnemer en artistiek leider is contrabassist James Oesi (London, 1988). Sinds zijn komst in 2009 naar Nederland is hij een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia (zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Utrechtse TivoliVredenburg en de Oosterpoort Groningen) en festivals (zoals het Grachtenfestival in Amsterdam, CrossLinx, November Music, Festival Classique en Wonderfeel). Ook is hij een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman, Vrije Geluiden en op NPO Radio 4 en NPO Radio 1. NRC Handelsblad en Luister publiceren uitgebreide interviews met Oesi, en Classic FM UK Featured zijn video van Luciano Berio’s Psy. Daarnaast is James Oesi veelgevraagd als moderne muziek ensemblespeler. Hij treedt op met Asko|Schönberg, Insomnio, Oerknal, Ives Ensemble en het prestigieuze Ensemble Modern. James krijgt tijdens en na zijn studie masterclasses en coachingsessies van onder andere Gary Karr, Anner Bijlsma, Geoffrey Simon (dirigent en producent), Leon Bosch (voormalig solocontrabas van Academy of St Martin in the fields), Klaus Trumpf en Thomas Martin.

Praktische informatie

Het Dutch Double Bass Festival vindt 8 en 9 juni plaats in het Oude Luxor Theater en Villa Thalia te Rotterdam (Kruiskade 10, 3012 EH, Rotterdam). Vandaag is de kaartverkoop voor het festival gestart. Een all-in kaart kost €66, voor de zaterdag betaal je €38,95,- en voor de zondag €38,95. Ook kunnen mensen het festival extra steunen door een Golden Support Ticket voor €100,- te kopen.

Het festival wordt ondersteund door de gemeente Rotterdam, SENA Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds, Dioraphte, Societé Gavignes, Het Kersjes Fonds, Erasmusstichting, G. Ph. Verhagenstichting en de Gravin van Bylandt Stichting en 1A First Alternative.

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

DJ Guide Rotterdam

Uitgaan

 
 

Advertentie