Cultuur & Uitgaan
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Kunst & Cultuur - De Hogeschool van Rotterdam heeft in het gebouw aan de Kralingse Zoom onverwachts een in 2005 van de sloop gered wandschildering van kunstenaar Dolf Henkes alsnog vernietigd. ‘Heemschut's Werkgroep Monumentale Kunst’ is verbijsterd over de vernietiging en heeft onlangs nog geprobeerd de sloop de te voorkomen; helaas tevergeefs, de Hogeschool was onbereikbaar.

Sloop evidente kunst- en cultuurhistorische waarde
De Hogeschool Rotterdam aan de Kralingse Zoom heeft onlangs het voornemen gehad om een wandschildering van Dolf Henkes in een van de gebouwen van de Hogeschool te slopen. Helaas is het niet bij slechts het voornemen gebleven, maar heeft men het kunstwerk vorige week daadwerkelijk gesloopt. Dit werk is in 2005 nota bene met de hulp en financiële ondersteuning van een groot aantal maatschappelijke organisaties van de sloop gered en kreeg een prachtig onderkomen bij de Hogeschool.

Het kunstwerk, dat tot de belangrijkste nog behouden wandschilderingen van Dolf Henkes behoort (behoorde), heeft een evidente kunst- en cultuurhistorische waarde. Dolf Henkes wordt gezien als één van de belangrijkste Rotterdamse kunstenaars van de twintigste eeuw. Het werk heeft ook een grote cultuurhistorische betekenis vanwege de gekozen thematiek. We zien de Rotterdamse Nobelprijswinnaar Jacob H. van ´t Hoff (1852-1911). Van ´t Hoff is één van de iconen van Rotterdam. Niet voor niets heeft hij reeds in 1915 een prestigieus monument aan de ´s-Gravendijkwal gekregen. Het belang van Dolf Henkes en Jacob H. van ´t Hoff voor Rotterdam wordt bevestigd door de vele sponsoren en ondersteuners bij de redding van de muurschildering in 2005.

Cultureel erfgoed
De wederopbouwperiode kenmerkt zich door een nieuw elan dat gepaard gaat met een ware bouwexplosie. Een belangrijk kenmerk van de wederopbouwperiode is de samenwerking tussen opdrachtgevers, architecten en beeldend kunstenaars. Naar de kunsthistorische betekenis van de monumentale kunst uit de wederopbouwperiode is in de laatste jaren veel onderzoek gedaan. Steeds duidelijker wordt dat een groot deel van deze kunst unieke kwaliteiten bezit en behoort tot ons culturele erfgoed.

Hogeschool niet thuis voor commentaar en dus bewust gesloopt
De Hogeschool stond niet open voor overleg over behoud. Zowel de Stichting Henkes als onze Werkgroep hebben een poging gedaan om in gesprek te komen met de school en hulp aangeboden. Het is opvallend dat de deuren gesloten bleven. Heel bewust is het voornemen tot sloop uitgevoerd en heeft men de persoonlijkheidsrechten van de kunstenaar genegeerd. Rotterdam is uniek en onvervangbaar erfgoed kwijt.

Bron: Erfgoedstem

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

DJ Guide Rotterdam

Uitgaan

Beheerders gezocht banner