Economie & Duurzaamheid
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Duurzaamheid - Luchtwachters Rotterdam: in februari hebben bezorgde burgers in Rotterdam een nieuw verkeersbord onthuld aan de Coolsingel in Rotterdam.

"Let op, ongezonde lucht" staat er op het bord, aangezien op deze locatie de lucht zó vervuild is dat de Europese luchtkwaliteitswet wordt overtreden. Met het bord willen de burgers, Luchtwachters genaamd, de gemeente en inwoners van Rotterdam bewust maken van de ongezonde lucht. De onthulling vormt het startsein voor een jaar lang actie voor gezonde lucht. In totaal doen 300 Luchtwachters in zeven steden mee, samen met Milieudefensie. Ze willen dat de lucht in hun stad zo snel mogelijk gezonder wordt.

"Let op, ongezonde lucht"

In Rotterdam worden op negentien punten de Europese normen overschreden. De Coolsingel is één van de meest ongezonde straten in de stad, samen met de Schieweg en Doklaan. Voorbijgangers reageerden verrast: “Ik had wel een vermoeden dat het niet best was in deze stad met al die auto’s en scooters, maar dat het op zo veel plekken in Rotterdam zo erg is, dat wist ik niet”.  Allemaal waren ze het erover eens dat de lucht gezonder moet. 

“Het is fijn om te merken dat zoveel mensen hetzelfde willen als wij”, zegt Guido Nederstigt woordvoerder van de Luchtwachters Rotterdam. ”Hierdoor voelen we ons nog meer gesteund in onze missie als Luchtwachter. Wij vinden dat iedereen recht heeft op gezonde lucht en op een leefbare stad, daarom gaan we vanaf vandaag de gemeente extra achter de broek aanzitten. De luchtkwaliteit in Rotterdam moet zo snel mogelijk verbeteren.” De Luchtwachters zullen de druk bij lokale politici opvoeren, acties organiseren en de gemeente blijven controleren op hun beleid.

Oplossingen duidelijk

De oorzaken van de slechte luchtkwaliteit zijn al jarenlang duidelijk, en de oplossingen zijn dat ook. Milieudefensie vindt dat er voldoende maatregelen op de plank liggen om Nederlandse steden gezonder en leefbaarder te maken. Gemeenten kunnen mensen stimuleren om bijvoorbeeld meer gebruik te maken van openbaar vervoer, de fiets en elektrische deelauto's. Maar ook lagere maximumsnelheden en autoluwe steden dragen bij. Daarvan wordt de lucht niet alleen gezonder, de stad wordt er ook groener en leefbaarder van. Dit zijn maatregelen die de Luchtwachters bij hun gemeente extra gaan stimuleren en controleren. De Gezondheidsraad bevestigt in een recent verschenen rapport dat dit effectieve maatregelen zijn om schadelijke luchtvervuiling terug te dringen.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

23 januari 2019

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Greenchoice

One.com