Economie & Duurzaamheid
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam - Op woensdag 3 oktober zendt TV Rijnmond een bijzondere aflevering uit van STROOM. In deze aflevering van de documentaireserie over het Haringvliet reist presentatrice Jamaine van der Vegt samen met visonderzoeker Arthur de Bruin af naar Duitsland om op zoek te gaan naar jonge zalmen.

Jamaine van der Vegt en Arthur de Bruin volgen in de vijfde aflevering van STROOM de trekroute van zalmen vanuit Hardinxveld-Giessendam naar de Duitse rivier de Sieg. Hier gaat de Bruin met een onderwatercamera op zoek naar jonge zalmen. Ook bezoekt het tweetal een gigantische vistrap in Koblenz. Deze vistrap is speciaal aangelegd om zalmen richting de rivier de Moezel te helpen. Voor de zalm is het van groot belang dat de Haringvlietsluizen op een kier gaan. De trekvis zwemt via het Haringvliet en de Rijn, naar kleine riviertjes als de Sieg om zich daar voort te planten. Vroeger zaten de grote rivieren boordevol zalm maar sinds de jaren veertig is de zalm vrijwel verdwenen uit de rivier. Door de openstelling van de Haringvlietsluizen zullen er meer zalmen richting Duitsland zwemmen om zich voort te planten en zal de zalmpopulatie toenemen.

Impact

Presentatrice Jamaine van der Vegt over de bijzondere aflevering: ‘Het is bijzonder dat de beslissing om in Zuid-Holland de Haringvlietsluizen op een kier te zetten vergaande consequenties heeft voor de natuur in Europa. Niet alleen in Nederland heeft de openstelling impact, maar ook in Duitsland en Zwitserland. Voor zalmen bestaan er dus geen landgrenzen, alleen een leefgebied. Het is bijzonder om te zien dat dit leefgebied zoveel verder strekt dan alleen het Haringvliet’, aldus van der Vegt. 

 

STROOM

Na bijna 50 jaar worden de zee en rivier dit najaar weer met elkaar verbonden in het Haringvliet, wanneer de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet. In het tweede tv-seizoen van STROOM gaat Jamaine van der Vegt in op de kansen voor de natuur na de openstelling en brengen Frédérique Stigt en Kees Moeiliker bijzondere fauna rond het Haringvliet in beeld.

De vijfde aflevering van STROOM is woensdag om 17.30 uur te zien op TV Rijnmond en wordt hierna 24 uur lang herhaald.
Kijk voor meer informatie op: https://www.rijnmond.nl/tv/programma/113/Stroom

 

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

23 januari 2019

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Greenchoice

One.com