Economie & Duurzaamheid & Educatie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Vlaardingen Duurzaamheid - Een gootje hier, een straatkolk daar. Bij een flinke regenbui zorgen we er met elkaar wel voor dat dat water zijn weg vindt. Maar plotselinge extreme hoosbuien, dat is andere koek. Een hele uitdaging in de stad om al dat water goed weg te laten stromen en de voeten droog te houden. Blauwe daken laten regenwater gefaseerd de grond of het riool in vloeien.

Nieuwbouwproject Mariskwartier heeft het eerste blauwe dak van Vlaardingen.

In een eeuw tijd is de hoeveelheid neerslag in Nederland met ruim een kwart gestegen. Bovendien zijn er steeds meer hevige regenbuien waarbij in korte tijd heel veel water naar beneden komt zetten. In een omgeving die dichtbebouwd is, met verharde straten en betegelde tuinen, kan het regenwater moeilijk de grond insijpelen. Water dat niet in de grond weg kan zakken en niet in onze sloten terechtkomt, moet via het riool wegstromen. De capaciteit van het riool is echter beperkt en het komt steeds vaker voor dat het riool al dat regenwater niet meer aan kan. Het water staat dan als het ware in de file te wachten tot het door de riolering kan worden afgevoerd.

 

Mariskwartier

We zoeken dus steeds naar mogelijkheden om regenwater in goede banen te leiden. De aanleg van blauwe daken kan buurten meer ‘klimaatbestendig’ maken. Een blauw dak houdt regenwater vast en laat het vertraagd afvoeren. Zo krijgt het riool bij extreme regenbuien langer de tijd om het overige water te verwerken.

Het lagere appartementengebouw van nieuwbouwproject Mariskwartier heeft het eerste blauwe dak van Vlaardingen. Het Mariskwartier bestaat uit eengezinswoningen en appartementen. Het blauwe dak is op het lagere appartementencomplex van het project aangelegd en kan 25.000 liter aan regenwater opvangen.

Verkeersdrempels tegen waterstroom

Overigens is het niet de enige maatregel in het Mariskwartier tegen wateroverlast bij zware regenval. Op de bouwlocatie moest de grond opgehoogd worden. Hierdoor is een hoogteverschil ontstaan tussen de nieuwe en de omliggende, bestaande straten. Omdat water van hoog naar laag stroomt, zou het water afstromen naar laaggelegen straten. Om dit te voorkomen worden verkeersdrempels geplaatst op strategische plekken. Tussen de nieuwe en bestaande straten komt een extra bergingsriool. Op deze manier is in de nieuwe buurt maximaal ingezet op een goede afvoer en verwerking van regenwater.

010 Rotterdam Vrije tijd - In de Markthal staat nu een pop-up shop van Diergaarde Blijdorp. Het assortiment van de shop bestaat uit allerlei souvenirs en cadeautjes uit de Rotterdamse dierentuin. Bezoekers kunnen bij de stand een QR-code scannen om een donatie te doen en daarmee Blijdorp te steunen.

Lees meer...

010 Rotterdam Sport - Nationale-Nederlanden blijft ook de komende drie edities titelsponsor van de Marathon Rotterdam. De financiële dienstverlener verlengde voor dezelfde periode eveneens het contract als naamgever van de City Pier City Loop Den Haag.

Lees meer...

010 Rotterdam Sport – Trainer Dick Advocaat zag Feyenoord ondanks het feit dat het elftal noodgedwongen op meerdere posities was gewijzigd, de wedstrijd tegen Fortuna Sittard zonder al teveel moeite winnen.

Lees meer...

010 Rotterdam Kunst & Cultuur - In hartje Rotterdam, in de Oude Haven, is een museum van Stichting Koninklijke Defensiemusea te vinden, het Mariniersmuseum! - De voorloper van deze krijgsmacht vindt haar oorsprong in 1665, het waren destijds zeesoldaten en vochten aan boord van Hollandse schepen. Tegenwoordig kan de marine bijvoorbeeld worden ingezet om piraterij te bestrijden. Dit gebeurt wel met The Dutch Approach, dit houdt in dat men ernaar streeft zo min mogelijk geweld te gebruiken.

Lees meer...

010 Rotterdam Cultuur - Ontdek de onderstroom. Hét festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand opent op 2 juni haar deuren. Architect Enzo Valerio heeft op deze bijzondere plek een spannende interventie ontworpen. Diep onder de oppervlakte van het Kruisplein vormt zich een landschap van betonpuin waaruit een tentoonstelling is opgebouwd die laat zien wat de stad Rotterdam kan worden.

Lees meer...

‘Tebbie Ries met z’n Songfestival’

010 Rotterdam Cultuur - Rotterdam bereidt zich voor op het Eurovisie Songfestival. Daarom stuurt Rijnmond de komende weken Richard Groenendijk de stad en regio in. De cabaretier uit Dirksland laat in de vijfdelige serie 'Tebbie Ries met z'n Songfestival' zien hoe de ESF-koorts steeds hoger oploopt.

Lees meer...

010 Rotterdam Economie - Na de actie van vrijdag in Amsterdam gaan zo’n vijftig stakende supermarkmedewerkers dinsdag naar Rotterdam. Bij winkels informeren ze klanten over het vastgelopen overleg voor een nieuwe cao. De stakers vragen de klanten of die hen willen steunen en met hen op de foto gaan.

Lees meer...

Méér Muziek in de Klas zet als maatschappelijk partner muziekonderwijs in Rotterdam centraal

Foto’s: SetVexy voor Méér Muziek in de Klas

010 Rotterdam Educatie - Donderdagochtend heeft Koningin Máxima, erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas, in de speeltuin van de Rotterdamse wijk Crooswijk een digitaal muziekspeeltoestel onthuld.

Lees meer...

Wethouder Arno Bonte krijgt T-shirt gemaakt van textielafval van Rotterdamse marathon overhandigd tijdens Fashion Revolution Week

Foto door Christian van de Kooy

010 Rotterdam Economie & Duurzaamheid - Het T-shirt werd gemaakt door EigenDraads, één van de circulaire bedrijven gevestigd in BlueCity, en Ambercycle en is onderdeel van een pilot die de potentie van chemische recycling van textiel laat zien. Op 23 april, tijdens Fashion Revolution Week in een speciale uitzending van BlueCity Radio, werd het T-shirt overhandigd aan Arno Bonte, de Rotterdamse wethouder Duurzaamheid. Daarna zal het T-shirt voor iedereen te zien zijn in de window expo van BlueCity.

Lees meer...

010 Rotterdam Maatschappij - De gemeente Zuidplas wil een volledig nieuw dorp bouwen in de Zuidplaspolder. Eerdere bouwplannen in ’s lands laagst gelegen plekje liepen spaak op waterveiligheidsrisico’s. Maar die discussie speelt niet meer.

Lees meer...

010 Schiedam Maatschappij - Een feestelijk moment. Deze week tekenden Burgemeester Lamers namens de gemeente Schiedam en Martin de Jong namens Van Wijnen een koop- en procesovereenkomst met betrekking tot de herontwikkeling van het Dirkzwager-terrein in Schiedam.

Lees meer...

010 Rotterdam Maatschappij en politiek - In september starten de opnames van de Rotterdamse horrorfilm ‘Exhibit #8’. 'Make Way Film’ produceert de film die draait rondom een gruwelijk maar realistisch thema: de vermissing van vluchtelingen uit asielzoekerscentra die jaarlijks op grote schaal plaatsvindt.

Lees meer...

Vitamines & Supplementen & Gewicht

Nieuws Rijnmond

Budgetenergie