Economie & Duurzaamheid & Educatie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Vlaardingen Duurzaamheid - Een gootje hier, een straatkolk daar. Bij een flinke regenbui zorgen we er met elkaar wel voor dat dat water zijn weg vindt. Maar plotselinge extreme hoosbuien, dat is andere koek. Een hele uitdaging in de stad om al dat water goed weg te laten stromen en de voeten droog te houden. Blauwe daken laten regenwater gefaseerd de grond of het riool in vloeien.

Nieuwbouwproject Mariskwartier heeft het eerste blauwe dak van Vlaardingen.

In een eeuw tijd is de hoeveelheid neerslag in Nederland met ruim een kwart gestegen. Bovendien zijn er steeds meer hevige regenbuien waarbij in korte tijd heel veel water naar beneden komt zetten. In een omgeving die dichtbebouwd is, met verharde straten en betegelde tuinen, kan het regenwater moeilijk de grond insijpelen. Water dat niet in de grond weg kan zakken en niet in onze sloten terechtkomt, moet via het riool wegstromen. De capaciteit van het riool is echter beperkt en het komt steeds vaker voor dat het riool al dat regenwater niet meer aan kan. Het water staat dan als het ware in de file te wachten tot het door de riolering kan worden afgevoerd.

 

Mariskwartier

We zoeken dus steeds naar mogelijkheden om regenwater in goede banen te leiden. De aanleg van blauwe daken kan buurten meer ‘klimaatbestendig’ maken. Een blauw dak houdt regenwater vast en laat het vertraagd afvoeren. Zo krijgt het riool bij extreme regenbuien langer de tijd om het overige water te verwerken.

Het lagere appartementengebouw van nieuwbouwproject Mariskwartier heeft het eerste blauwe dak van Vlaardingen. Het Mariskwartier bestaat uit eengezinswoningen en appartementen. Het blauwe dak is op het lagere appartementencomplex van het project aangelegd en kan 25.000 liter aan regenwater opvangen.

Verkeersdrempels tegen waterstroom

Overigens is het niet de enige maatregel in het Mariskwartier tegen wateroverlast bij zware regenval. Op de bouwlocatie moest de grond opgehoogd worden. Hierdoor is een hoogteverschil ontstaan tussen de nieuwe en de omliggende, bestaande straten. Omdat water van hoog naar laag stroomt, zou het water afstromen naar laaggelegen straten. Om dit te voorkomen worden verkeersdrempels geplaatst op strategische plekken. Tussen de nieuwe en bestaande straten komt een extra bergingsriool. Op deze manier is in de nieuwe buurt maximaal ingezet op een goede afvoer en verwerking van regenwater.

010 Rotterdam Sport - De legendarische doelman Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de beste keepers uit de Nederlandse geschiedenis.

Lees meer...

Van supporters – voor supporters

010 Rotterdam Sport - De Kuip leeft. Prikkelt. Daagt uit. Moedigt aan. Het stadion beweegt op het ritme van onze collectieve ademhaling waarbij gebouw en wij - de supporters - samensmelten tot één.

Lees meer...

010 Rotterdam Lifestyle/Gezondheid - Vele fietsevenementen zijn of worden afgelast, maar individueel fietsen mag binnen de gestelde maatregelen van het RIVM nog wel. Tijdens de SoloRide fiets je alleen, maar wel samen met andere deelnemers de race tegen de klok om het coronavirus te stoppen!

Lees meer...

Een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen over het voortbestaan van culturele instellingen, maar slechts 4% heeft actief gedoneerd

010 Rotterdam Cultuur - Op 1 juni aanstaande mogen culturele instellingen hun deuren weer openen voor het publiek. Hierbij gelden echter strenge regels. Zo moeten bezoekers aan culturele instellingen anderhalve meter afstand bewaren en moet een bezoeker in alle gevallen van tevoren reserveren.

Lees meer...

010 Rotterdam Uitgaan - Het Rotterdamse podium BIRD brengt met 'BIRD on the block' de artiest naar je binnentuin. Rotterdammers kunnen zich vanaf nu opgeven voor een akoestisch privéconcert in hun besloten binnentuin. Uiteraard kan de buurt meegenieten, maar wel vanuit hun eigen tuin of balkon!

Lees meer...

010 Regio Cultuur - SOW Rijnmond – spreek uit als zoooow Rijnmond – is officieel gelanceerd. SOW Rijnmond is een nieuw platform voor jongeren in het Rijnmondgebied en is een initiatief van regionale publieke omroep Rijnmond. Sinds begin februari is er door zeven jonge mediatalenten toegewerkt naar dit moment.

Lees meer...

Bekende pop-up aan de Maas nodigt vrienden uit voor vernieuwd concept

010 Rotterdam Economie - Het bekende pop-up restaurant A La Plancha opent deze zomer na een jaar ‘pauze’ haar deuren op het Rotterdamse Noordereiland. Met meer ruimte op de kades en diverse uitgiftepunten voor eten en drinken wordt de opstelling en invulling van het tijdelijke restaurant iets anders.

Lees meer...

Ruim 600 studenten namen deel aan online businessgame van Edumundo
Foto: De uitreiking van het NK Businessgames gebeurde via een live stream op YouTube.

010 Rotterdam Educatie - De educatieve uitgeverij Edumundo sloot vandaag het eerste Nederlandse kampioenschap sinds de intelligente lockdown af. Op 30 maart j.l. lanceerde Edumundo het Nationaal Kampioenschap Businessgames, waarin studenten op een speelse manier en vanuit huis hun kennis toepassen op een fictieve business.

Lees meer...

010 Rotterdam Economie Duurzaamheid - Voor de derde keer op rij is de CO2-uitstoot van de Rotterdamse industrie vorig jaar gedaald. De belangrijkste oorzaak is een verschuiving in de elektriciteitsproductie van kolencentrales naar gasgestookte centrales.

Lees meer...

010 Schiedam Maatschappij - Niet te geloven, maar waar. Bezoek je met je kinderen een van je dierbaren die begraven ligt op een begraafplaats, laat je heel even je kinderen spelen op een graafmachine en die komen dan terug met een menselijk bot en een kunstgebit. Een bizarre vondst, een beetje horror en wat buitengewoon ‘slordig’ van hoogstwaarschijnlijk de graafmachinemedewerker van de Schiedamse begraafplaats Beukenhof die waarschijnlijk een graf aan het ruimen was.

Lees meer...

010 Rotterdam Maatschappij/evenement - Vanaf 1 januari 2020 wordt in Rotterdam iedereen geverbaliseerd als men ‘betrapt’ wordt met een lachgasballonnetjes aan de mond. Dit handhaven gebeurt vooral als het gebruik hiervan gepaard gaat met overlast. Rotterdam is de eerste gemeente die het gebruik van dit ‘vrolijke’ gas gaat verbieden. 

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij/Educatie - Op woensdag 13 en donderdag 14 november vindt in het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg het McPort Event plaats. Ca. 1.000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 23 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken de Rotterdamse haven en industrie om zich te oriënteren op vervolgopleidingen en beroepen. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken.

Lees meer...

Nieuws Rijnmond

Vliegtickets

Budgetenergie