Economie & Duurzaamheid & Educatie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Economie - Elektrisch vliegen kwam tot voor kort maar moeilijk van de grond. De batterijen die nodig zijn voor de aandrijving zouden bijvoorbeeld zo groot zijn, dat er in het vliegtuig geen passagier meer bij kan.

Maar dát elektrisch vliegen mogelijk is, bewijst de Pipistrel Velis Electro die minister Cora van Nieuwenhuizen maandagochtend officieel onthulde op Rotterdam The Hague Airport. 

Deze ‘Tesla van de lucht’ is het eerste in Nederland geregistreerde, volledig elektrische vliegtuig. 
,,Een mooi voorbeeld van innovatie in de luchtvaart”, sprak Van Nieuwenhuizen tijdens de onthulling. ,,Geweldig dat Nederland hierin vooroploopt, het is een gedenkwaardige stap vooruit.”

De minister maakte ook bekend dat zij een keer gaat meevliegen met de Pipistrel. Al zal er dan weinig ruimte voor haar entourage zijn: de Velis Electro biedt slechts plaats aan twee personen en kan maximaal 50 minuten vliegen voordat-ie weer aan de oplader moet. 


Onderzoek betere prestaties
Echt lang is dat nog niet, erkent Kees de Waal, woordvoerder van het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), dat eigenaar van het vliegtuigje is: ,,Nog niet genoeg om de afstand Eindhoven-Groningen te overbruggen.” 

Daarom gaat de NLR onderzoeken hoe de prestaties verbeterd kunnen worden, zegt hij. Zo moet de technologie uiteindelijk geschikt worden voor (regionale) commerciële verkeersvluchten. 


Rondje Nederland
,,Nog voor het einde van het jaar vliegen we een rondje door Nederland om meer ervaring op te doen met de veiligheidsprocedures, de logistiek en het opladen.”

De Waal: ,,Voor elektrisch vliegen bestaat nog geen infrastructuur zoals voor elektrische auto’s. We moeten dus kijken hoe we vliegvelden goed kunnen inrichten om het opladen efficiënt mogelijk te maken. Ook kijken we naar waterstof als mogelijke alternatieve energiebron, om langer dan 50 minuten in de lucht te blijven.” 


Ilja Post

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur