Economie & Duurzaamheid & Educatie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Economie - Door vooraf een goede berekening te maken van wat je kunt lenen, krijg je meer duidelijkheid en voorkom je dat je verkeerd gaat zoeken naar een lening. Houd hierbij ook rekening met je maandlasten en eigen geld. Wil je berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen? Wij helpen je een handje.

 

Maximale hypotheek

Hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen, hangt van een aantal zaken af. Bij de maximale hypotheek berekenen, moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Je huidig inkomen
  • Wat voor dienstverband je hebt
  • Je leeftijd
  • Wat de waarde van je huidige woning is
  • Voor welke rentevaste periode je kiest
  • Of je wel of niet een hypotheek hebt met NHG
  • Je schulden, bijvoorbeeld een studieschuld 

Eigen geld

Wanneer je een eigen huis koopt, kun je met een hypotheek nooit de complete aankoopprijs en alle bijkomende kosten betalen. Je hebt dus altijd nog wat eigen geld nodig. Ga je online je maximale hypotheek berekenen, dan kun je hier gelijk zien hoeveel geld je zelf in moet brengen bij een bepaald hypotheekbedrag. Heb je geen eigen geld? Sommige gemeenten bieden een Starterslening. Daarnaast zou je kunnen kijken of bijvoorbeeld je ouders kunnen meebetalen in de vorm van een schenking of lening. Wanneer je tussen de 18 en 40 jaar bent, dan mogen ouders eenmalig een belastingvrije schenking doen van €103.640. Dit geld moet wel worden gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een huis, of om een hypotheek af te lossen. 

Eenmalige kosten eigen huis

Houd er rekening mee dat er eenmalige kosten verbonden zitten aan je eigen huis. Deze bedragen ongeveer 6% van de aankoopprijs. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur, de makelaar, het taxatierapport, de bouwkundige keuring en de overdrachtsbelasting. 

Maandlasten eigen huis

Daarnaast zitten er maandlasten verbonden aan een eigen huis en de hypotheek. Deze maandlasten hangen af van je inkomen, de waarde van je woning en de hypotheek kenmerken. Ga daarom van tevoren na hoeveel je per maand kwijt kunt zijn aan deze maandlasten. Houd daarbij ook rekening met de kosten die je per maand kwijt bent voor aanvullende woonlasten zoals belastingen, verzekeringen en energiekosten. Gemiddeld besteden Nederlanders 36% van hun inkomen aan wonen.

Economie & Duurzaamheid

Economie & Duurzaamheid

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur