Economie & Duurzaamheid & Educatie
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Economie & Duurzaamheid - Het lot van afgedankte kerstbomen is meestal de verbrandingsoven. Rotterdam wil daar verandering in en startte in het kader van circulair denken een ideeëncompetitie met als thema ‘Geef de kerstbomen een nieuw leven’.

Elk jaar eindigen er massa’s kerstbomen onnodig als reststroom op de composthoop of in de verbrandingsoven. Om dat te voorkomen organiseerde de gemeente Rotterdam samen met de provincie Zuid-Holland en The Bin een ‘challenge’ om kerstbomen een nieuw leven te geven. Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid) maakte onlangs de vier winnaars bekend. Samen ontvangen zij € 12.500 waarmee 10.000 kerstbomen een nieuw leven krijgen in de vorm van postkaarten, kersthangers, potgrondvervangers, kweekbodem voor oesterzwammen en halffabricaten.
Alle producten zijn vanaf vandaag te reserveren op de website van www.BeterBoompje.nl/vankerstnaarnieuw

Met deze actie willen de gemeente en de provincie bijdragen aan circulair denken. “Kerstbomen hebben tien jaar nodig om te groeien. Ze moeten worden bemest, bewaterd en getransporteerd om vervolgens na de kerst weer weggegooid te worden. Dat is zonde. Deze ondernemers laten zien dat het anders kan. Ze laten zien dat alle onderdelen van de bomen nog goed kunnen worden benut. Zo is deze kerst niet alleen gezellig maar ook een stukje duurzamer”, aldus wethouder Bonte.

De winnaars
Winnaars van de challenge zijn de ontwerpers van Van Hier, ‘ONZE fabriek’, Carolien van Wanrooy en Den Ouden/Pennid. Van Hier verwerkt de takken en de naalden van de kerstbomen tot plaatmateriaal dat wordt gebruikt voor postkaarten, kersthangers of materiaal voor interieurbouw of meubels. ‘ONZE fabriek’ verwerkt de stammen van de kerstboom tot kerstkaarthouders. Carolien van Wanrooy ontwikkelt een starterkit waarmee thuis oesterzwammen gekweekt kunnen worden op de takjes en naalden van de kerstbomen en Den Ouden/Plennid verwerkt een grote hoeveelheid aan kerstbomen tot natuurlijke bodemverbeteraar en halffabricaten. Deze kunnen weer door andere ondernemers worden gebruikt om diverse producten van te maken.

Inleverpunten
Om de kerstbomen een nieuw leven te kunnen geven opent de gemeente Rotterdam na de feestdagen speciale inleverpunten voor de bomen. Bewoners die hun boom (zonder versiering) na de feestdagen daar afleveren, krijgen een vergoeding van 50 cent per boom.

BeterBoompje
Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag de producten al in de voorverkoop bestellen. Dat kan op de website van BeterBoompje.nl/vankerstnaarnieuw. Via BeterBoompje.nl kunnen Rotterdammers ook een duurzame variant op de kerstboom kopen. Zij hebben dit jaar voor het eerst drie pick-up punten in de stad. De kerstbomen met kluit die op deze locatie worden gekocht, worden in januari terug geplant. Voor iedere boom zonder kluit plant BeterBoompje twee biologische adoptiekerstboompjes aan.

Bron: Gemeente Rotterdam

Economie & Duurzaamheid

Geen feed gevonden

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Beheerders gezocht banner