Politiek & Maatschappij
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010Rotterdam Maatschappij - Zal de rest van Nederland volgen nu de huurprijzen in de vrije sector in Rotterdam voor het eerst sinds járen aan het dalen zijn? Is dit een voorbode voor landelijke prijsdalingen? Of is dit vast een kleine indicatie voor een mogelijk komende crisis waarvan Den Haag pretendeert dat die nog ver te zoeken is?

Conform gegevens van de Huurmonitor van het onafhankelijke woonplatform Pararius liggen de huurprijzen in de Rotterdamse vrije sector iets meer dan 3% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Voor een eenvoudige woning van ‘slechts’ zo’n 70m2 komt de huur nu gemiddeld neer op iets meer dan € 1100,= een aantal tientjes minder dan vorig jaar.
€ 1100,= wat een enorme hoeveelheid geld voor een simpele woning; wie kan dat tegenwoordig nog betalen. Voor de jeugd nog steeds een onhaalbaar en eigenlijk ook onacceptabel bedrag; hoe hoest je dat in vredesnaam op als je net je opleiding achter de rug hebt en op zoek bent naar een nieuwe baan. Dan moet je toch een werkgever vinden die je bij aanvang direct een fors salaris aanbiedt. Of die er nog te vinden zijn voor de jeugd die toch al zo moet knokken tegen de steeds verder stijgende prijzen, is dat natuurlijk de vraag tenzij je in de nieuwe economie terechtkomt in disciplines waar geld een mindere rol speelt als bijvoorbeeld de hoog technische artificial intelligence- en IT-industrie waarvan het einde nog lang niet in zicht is en waaraan in de toekomst alleen maar meer behoefte gaat ontstaan. Maar, dat soort disciplines is niet voor elke jeugdige schoolverlater weggelegd.  

De huren in Rotterdam rijzen in Rotterdam de pan uit. In een stad die aan alle kanten bloeit met grote industrieën en waar behoefte is aan (hoog) gekwalificeerd personeel, is dat, net als in andere bloeiende steden, schering en inslag. Toch daalden de huurprijzen in Rotterdam omdat het mensen toch te gortig wordt dit soort bedragen neer te tellen. Men gaat steeds meer op zoek naar goedkopere wijken waardoor op sommige locaties sprake is van enige leegstand. Als er geen nieuwe huurders komen die dit soort bedragen wèl willen betalen, rest er maar één optie voor verhuurders: omlaag met die prijs; leegstand is immers iets wat je niet wilt in een stad als Rotterdam. In Amsterdam stabiliseren momenteel de huurprijzen in de vrije sector.

Landelijke tendens?
Het is zeker niet ondenkbaar dat de Rotterdamse huurverlagingen een indicatie kunnen zijn voor verdere verlagingen in de rest van Nederland, inclusief die van grote steden. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is een prijscorrectie in andere steden zeker wel mogelijk. “Je ziet al een tijdje een flinke afvlakking van de nieuwe huren in Amsterdam”, aldus De Groot.

Crisis?
Stel dat deze tendens toch een kleine indicatie is voor een mogelijke toekomstige crisis, wat God en iedereen verhoede, dan kan een verdere daling wel eens vreselijk hard gaan. Kijk naar de vorige heftige crisis in 2008 toen de huurprijzen in de vrije sector met gemiddeld zo’n 20% daalden. Laten we hopen dat het zover niet komt. Ook de heer De Groot verewacht dat het op kort termijn niet zo’n vaart zal lopen. ,,Zolang het huuraanbod beperkt is en de vraag blijft zoals nu, zullen de huren in de vrije huursector gematigd blijven stijgen”, aldus zijn ietwat geruststellende woorden. Laten we hopen dat hij gelijk heeft.

Jos de Jong

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Politiek & Maatschappij

Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek

Categorieën Politiek Maatschappij Wetenschap Techniek op NLmagazine