Politiek & Maatschappij
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Hogeschool Rotterdam en Pakhuis de Zwijger geven startsein dialoogpodium
010 Rotterdam Politiek - Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaan burgemeester Ahmed Aboutaleb, wethouders Arno Bonte (GroenLinks), Bas Kurvers (VVD) en Roos Vermeij (PvdA) en een groot aantal lijsttrekkers op donderdag 10 maart met elkaar in gesprek tijdens de eerste editie van dialoogpodium ‘Nieuw Rotterdam’ - een initiatief van Hogeschool Rotterdam en Pakhuis de Zwijger.

Verschillende experts, studenten en betrokken Rotterdammers buigen zich tijdens een twaalf uur durend programma over maatschappelijke vraagstukken en de toekomst van de Maasstad.


“Hoe ziet onze stad er in de toekomst uit?” Dat was de vraag die Rabia Ahmad - derdejaars student Bedrijfskunde aan Hogeschool Rotterdam - zichzelf en een aantal medestudenten vorige zomer stelde. Zij gingen hierover in gesprek met Zakia Guernina, lid van het College van Bestuur van de hogeschool. Dat was aanleiding voor Guernina om een podium te creëren waar jongeren met elkaar in gesprek kunnen gaan over stedelijke en maatschappelijke thema’s. “Veel studenten zijn zich bewust van de uitdagingen die grote maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzaamheid, inclusie en kansenongelijkheid, met zich meebrengen. Zulke thema’s komen in het onderwijs aan bod, maar ook buiten de muren van onze hogeschool is behoefte aan verdieping en willen we actief burgerschap onder onze studenten stimuleren. Dit is bovendien niet alleen voor onze studenten van belang, maar ook voor studenten van het mbo en de universiteit. Vandaar dat we hierbij ook heel nauw optrekken met opleidingsinstituut Albeda, een van Rotterdam’s grootste MBO-instellingen”, vertelt zij. “Nieuw Rotterdam moet uitgroeien tot hét podium waar Rotterdammers in deze tijd van grote maatschappelijke transities intensief het gesprek met elkaar kunnen aangaan.”

Podium voor de Stad van Morgen

Op donderdag 10 maart is de aftrap van Nieuw Rotterdam, een kleine week voordat de gemeenteraadsverkiezingen beginnen. Op 16 maart gaat Rotterdam naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. “Een belangrijk moment, omdat tijdens de verkiezingen ook de toekomst van onze stad centraal staat. Voor studenten is het bovendien een mooie kennismaking met het democratische systeem in Rotterdam en de rol die zij daarin zelf kunnen vervullen”, vertelt Egbert Fransen, oprichter en directeur van Pakhuis de Zwijger. “Daarom komen we vlak voor de verkiezingen samen met onderwijsinstellingen, de gemeente, de culturele sector, de politie en woningbouwcorporaties om de komst van Nieuw Rotterdam te vieren. We zetten hiermee de eerste stap voor een blijvend dialoogpodium, waar jongeren continu in gesprek met elkaar en andere partijen kunnen blijven.”

Tijdens de eerste editie komen tal van verkiezingsthema’s aan bod. Welke besluiten gaan de nieuwe stadsbestuurders nemen als het gaat om grote maatschappelijke thema’s, zoals de wooncrisis, de verduurzaming van de Rotterdamse haven en het overbruggen van de vertrouwenskloof tussen het stadsbestuur en de inwoners van Rotterdam? Ook burgemeester Aboutaleb, die dertien jaar geleden aantrad als burgemeester van Rotterdam, zal zich tussen 10 en 11 uur over deze thema’s buigen. Hoe ervaart híj de verharding in het (politieke) debat en de polarisatie in de samenleving? Hoe moet de relatie tussen overheid en burgers in de toekomst vorm krijgen en welke rol is hierin weggelegd voor studenten en andere jongeren?


De eerste editie van dialoogpodium Nieuw Rotterdam vindt plaats op donderdag 10 maart in het Keilepand, Keilestraat 9 in Rotterdam (in het M4H-gebied). Ga voor meer informatie naar: https://www.hogeschoolrotterdam.nl/go/nieuwrotterdam/

Reizen & Stedentrips & Vliegtickets & Verhuur

Politiek & Maatschappij

Geen feed gevonden

Beheerders gezocht banner