Economie & Duurzaamheid
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

“Er is een emancipatiebeweging op gang aan het komen in het onderwijs.”

Tegenlicht: Onderwijzer aan de macht


010 Rotterdam - Acht enthousiaste onderwijsmensen uit primair, voortgezet en middelbaar en hoger beroepsonderwijs in Rotterdam hebben het initiatief genomen om op 19 maart een Tegenlicht @MeetUp010 Onderwijs te organiseren. Het doel van de @MeetUp010 is om kennis te delen over innovatief onderwijs in Rotterdam. De avond wordt ingeleid door Hugo de Jonge, wethouder van onderwijs en afgesloten door Luc Stevens, onderwijsdenker en directeur van NIVOZ. De Meet Up staat verder in het teken van uitwisseling van kennis en ervaringen met sprekers uit verschillende hoeken van het onderwijs.

 

Op zondag 1 februari 2015 zond VPRO de Tegenlicht aflevering: "De onderwijzer aan de macht. Onderwijsvernieuwing op drie vooruitstrevende scholen" uit. Hierin zoomt Tegenlicht in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de 'vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken en schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past?

Ook in Rotterdam zijn mooie voorbeelden van onderwijs dat zich ontwikkelt. Aanleiding voor acht enthousiaste onderwijsmensen uit Rotterdam om het initiatief te nemen om een Tegenlicht @MeetUp010 te organiseren. Het doel van de @MeetUp010 is om kennis te delen over innovatief onderwijs in Rotterdam door de hele doorlopende leerlijn heen: po-vo-mbo-hbo. De Meet Up vindt plaats op 19 Maart van 19.30 tot 20.00uur op het Albeda College locatie Zuster Hennekeplein. Aan het woord komen onder meer Hugo de Jonge (wethouder onderwijs), Arnold Jonk (hoofdinspecteur primair onderwijs) en Piet Boekhoud (directeur/bestuurder De Nieuwe Kans). Daarnaast zullen leerlingen en docenten interessante initiatieven  met het publiek delen. Luc Stevens (directeur NIVOZ) zal de afsluiting verzorgen. Door middel van een panelgesprek is er ook ruimte voor debat.


Binnen anderhalve week hadden 220 geïnteresseerden zich aangemeld voor @Meetup010. De inschrijving is gesloten, maar aanmelden voor de reservelijst is nog wel mogelijk. De bijeenkomst zal ook via live streaming te volgen zijn op het youtube kanaal van @Meetup010.  

De initiatiefnemers en organisatoren van @MeetUp010 zijn:

Else-Marike Visser, leerkracht en onderbouwcoördinator op de Bergse Zonnebloem. Zij nam op 5 februari het initiatief via twitter om een Rotterdamse Tegenlicht Meetup te organiseren.

Arjan Moree,  docent geschiedenis op het Penta college CSG Scala Rietvelden

Inge Spaander, docent en kernteamleider HAVO bij de Lentiz onderwijsgroep.

Ralf Hillebrand, docent marketing op het Albeda college, locatie Zuster Hennekeplein

Corine Brouwer, docent en trainer bij de Hogeschool Rotterdam

Jet Houwers, manager creative projecten, docent en coach bij de Hogeschool Rotterdam

Claire Ohlenschlager, docent bij de Hogeschool Rotterdam

Monique van den Heuvel, programmaleider Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie, onderzoeker en docent bij de Hogeschool Rotterdam

 

 

010Rotterdam Sport - Zaterdag 31 augustus is de derde editie van het Waterfestival aan de Rotte. De Crooswijksebocht in Rotterdam is die dag tussen 10 en 18 een heerlijke plek voor plezier en spektakel op en aan plezierrivier de Rotte. De dag zit boordevol gratis activiteiten. Ga met een team de strijd aan tijdens de Drakenbootrace op de Rotte of geniet van recreatief varen in een kano, kajak, sloep of roeiboot. Liever niet het water op? Dan vermaak je je op het Strand aan de Rotte. Met zicht op de Rotte ben je omgeven door palmbomen, parasols, strandstoelen en loungemuziek. Een tochtje met de speciale ‘CroosPont’ en kennismaken met een echte boswachter en imker behoort ook tot de mogelijkheden.

Lees meer...

010Rotterdam Sport/gezondheid/lifestyle - Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam, op 6, 7 en 8 september 2019, organiseert het Nationaal MS Fonds haar eerste roei evenement. Op het drijvend paviljoen aan de Rijnhaven worden roeiapparaten (ergometers) geplaatst.

Lees meer...

010Rotterdam Sport/gezondheid - Nederlanders dromen vooral van meer tijd voor hobby’s, verre reizen en een droomhuis.¹ 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben nóg een droom: genezing van diabetes. In de aanloop naar de New York Mini Marathon laten deelnemers hun inzet sponsoren om geld in te zamelen. Het Diabetes Fonds haalt met het hardloopevenement op zaterdag 12 oktober de droom van genezing dichterbij.

Lees meer...

010Rotterdam Cultuur - Terwijl jenever in de Nederlandse bars aan populariteit wint, zet het Jeneverfestival het oer-Hollandse distillaat in de schijnwerpers. Het tweedaagse festival vindt plaats op 14 en 15 september in dé jeneverhoofdstad van de wereld: Schiedam. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers zich amuseren met proeverijen, muziek en foodtrucks en vertellen distillateurs en bartenders alles over cocktailcreaties en de rijke historie van de jeneverbranche. Niemand minder dan cocktail queen Tess Posthumus trapt de zaterdag af met de lancering van haar nieuwe boek ‘Masterclass: Cocktails’.

Lees meer...

Nederlandse première van prijswinnende Tsjechisch-Slovaakse film '
22 september, KINO, Rotterdam

Lees meer...

010Schiedam Cultuur – Al weer de 35e editie van de Brandersfeesten! Eten in alle kleuren en geuren lokken de bezoekers naar verschillende eettentjes en restaurants tijdens het zo bekende Brandersweekend. Een snelle hap of uitgebreide lunch? Het aanbod is groot. Dus, mis het niet!

Lees meer...

010Rotterdam Economie/Onderwijs - Decaan prof. dr. Victor Bekkers van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) heeft in overleg met het College van Bestuur (CvB) prof. dr. Gabriele Jacobs per 1 januari 2020 benoemd tot Dean van het Erasmus University College (EUC). Zij volgt de huidige interim-dean prof. dr. Wim Hafkamp op. Prof. dr. Gabriele Jacobs is nu nog verbonden aan Rotterdam School of Management (RSM).

Lees meer...

010 Rotterdam Economie - Op maandag 15 april opende Clinique de deuren van de allereerste Free Standing Store in Nederland.

Lees meer...

010 Rotterdam  Cultuur - In het voorjaar van 2019 opent de felgroene proeftuin van Botanical Wasteland. Een futuristische biotoop vol plastic afval en technopuin, waarin de mens niet langer centraal staat. Botanical Wasteland is de nieuwe performance van Theater Rotterdam-makers Boogaerdt/VanderSchoot, en hun eerste samenwerking met Touki Delphine.

Lees meer...

010 Politiek/Maatschappij/Onderwijs - Dinsdag 10 september geeft minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker een gastcollege in het auditorium van Inholland Rotterdam. Op uitnodiging van de opleidingen HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening vertelt de minister over zijn drijfveren voor de politiek en de belangen van de rechtsstaat en rechtsbescherming. Ook gaat hij in op zijn plannen voor de herziening van het stelsel voor gesubsidieerde rechtsbijstand en de kansen voor hbo'ers in dit stelsel.

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij - Nationale award van Het Wijntheater zet voor het tweede jaar wijnvrouwen in de schijnwerpers. Op 24 september 2019 maken register vinoloog Barbara Verbeek (Wijntheater & Champagnebar) en Clarissa Slingerland (MissPublicity) tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam de eerste nominatie bekend voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2020. Met de verkiezing, die voor het tweede jaar wordt gehouden, krijgen professionele wijnvrouwen met passie voor het vak een podium. Winnares van de felbegeerde titel Wijnvrouw van het Jaar 2019 is Birthe van Meegeren. Als onderdeel van de prijs zal Birthe in het nieuwe seizoen deel uitmaken van de vakjury.

Lees meer...

Foto: Burgemeester Oskam overhandigt de erepenning aan de zoon en de weduwe van Salih Papadogan.

010 Capelle aan de IJssel Maatschappij - Verkeersregelaar Salih Papadogan heeft gisteren postuum de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon ontvangen. Burgemeester Peter Oskam reikte de hoge Koninklijke Onderscheiding in brons uit aan de weduwe Papadogan.

Lees meer...

Nieuws Rijnmond

Vliegtickets

Budgetenergie