Economie & Duurzaamheid
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Economie - In 2018 is er voor een recordbedrag geïnvesteerd in de Rotterdamse kantorenmarkt. Het beleggingsvolume groeide vorig jaar naar €1,17 miljard. Dit is een groei van 167% ten opzichte van 2017. Het vorige record uit 2016 van €1 miljard wordt daarmee verbroken. Volgens vastgoedadviseur CBRE is de grote interesse van beleggers het gevolg van een herstellende gebruikersmarkt in Rotterdam.

Sterke groei in verhuur kantoorruimte

De gebruikersmarkt in Rotterdam was in 2018 opnieuw zeer actief. Er werd vorig jaar ruim 150.000 m² kantoorruimte verhuurd. Dit is ruim 66% meer dan in 2017. Het leegstandpercentage in Rotterdam is gedaald van 17% in 2017 naar 10% in 2018. De daling is een direct gevolg van een herstellende gebruikersmarkt en de doorzettende transformatie trend.

“Dit nieuwe record laat zien dat beleggers vertrouwen hebben in de Rotterdamse kantorenmarkt. In 2018 herstelde de balans in de Rotterdamse markt grotendeels, na jarenlang bovengemiddelde leegstand,” zegt Marco Clarijs, Director Rotterdam Office bij CBRE. “De stad wordt aantrekkelijker voor gebruikers en beleggers, onder andere door een gemoderniseerde kantorenvoorraad en betere voorzieningen.” 

Bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening waren zeer actief, vooral in het Central Business District (CBD) rondom het Centraal Station. Voorbeelden zijn Allianz, dat zijn intrek gaat nemen in een nieuw kantoor aan de Coolsingel 120 en Rabobank dat verhuist naar het kantoorgebouw FIRST aan het Weena 758. Daarnaast zijn er in Rotterdam in 2018 enkele grote verhuurcontracten in de co-working sector getekend, waaronder door Regus en Spaces.

Steeds krappere kantorenmarkt

Als gevolg van de hoge opname neemt ook het beschikbare kantorenaanbod in de stad af.

Marco Clarijs: “Mede dankzij de explosief gestegen woningprijzen in de stad worden in 2019 nog enkele grote verouderde kantoorgebouwen getransformeerd in het CBD. Het daadwerkelijke leegstandsniveau ligt al onder de 10%. In 2019 wordt het dan ook lastiger voor bedrijven om passende kantoren te vinden. Vooral een aantal grote werkgevers in de stad zullen aanlopen tegen de beperkte beschikbaarheid van kwalitatief goede kantoren. De krappere kantorenmarkt en de positieve ontwikkeling die de stad doormaakt laat het belang zien van nieuwbouwkantoren. Het uitblijven daarvan vormt de komende jaren dan ook een steeds groter risico voor de economische ontwikkeling van de stad.” 

Figuur: Beleggingsvolume in kantoren Rotterdam 2007-2018 

010Rotterdam Sport - Zaterdag 31 augustus is de derde editie van het Waterfestival aan de Rotte. De Crooswijksebocht in Rotterdam is die dag tussen 10 en 18 een heerlijke plek voor plezier en spektakel op en aan plezierrivier de Rotte. De dag zit boordevol gratis activiteiten. Ga met een team de strijd aan tijdens de Drakenbootrace op de Rotte of geniet van recreatief varen in een kano, kajak, sloep of roeiboot. Liever niet het water op? Dan vermaak je je op het Strand aan de Rotte. Met zicht op de Rotte ben je omgeven door palmbomen, parasols, strandstoelen en loungemuziek. Een tochtje met de speciale ‘CroosPont’ en kennismaken met een echte boswachter en imker behoort ook tot de mogelijkheden.

Lees meer...

010Rotterdam Sport/gezondheid/lifestyle - Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam, op 6, 7 en 8 september 2019, organiseert het Nationaal MS Fonds haar eerste roei evenement. Op het drijvend paviljoen aan de Rijnhaven worden roeiapparaten (ergometers) geplaatst.

Lees meer...

010Rotterdam Sport/gezondheid - Nederlanders dromen vooral van meer tijd voor hobby’s, verre reizen en een droomhuis.¹ 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben nóg een droom: genezing van diabetes. In de aanloop naar de New York Mini Marathon laten deelnemers hun inzet sponsoren om geld in te zamelen. Het Diabetes Fonds haalt met het hardloopevenement op zaterdag 12 oktober de droom van genezing dichterbij.

Lees meer...

bevolkingsontwikkeling brengt 500 ‘babyprofessionals’ en babymarkt bij elkaar

Lees meer...

010Rotterdam Cultuur - Op dinsdag 5 november gaat de voorstelling DYING TOGETHER - Earth van Third Space / Lotte van den Berg in première bij Theater Rotterdam. De voorstelling is het laatste deel van een tweeluik, waarvan het eerste deel DYING TOGETHER - Humans afgelopen seizoen in première ging bij Theater Rotterdam en de Keuze van de Criticus was van Theaterkrant. Beide delen stellen de vraag centraal hoe kijken naar de manier waarop we samen sterven ons nieuw inzicht geeft in de manier waarop we samen leven. Waar het eerste deel onze onderlinge relaties als mens en het collectief sterven in rampen van deze tijd onderzoekt, kijkt het tweede deel naar onze relatie met de aarde en het uitsterven van grote en kleine ecosystemen.

Lees meer...

010Rotterdam Kunst/Cultuur - Rotterdammer Ronald Hunter is dit seizoen een van de deelnemers in het Omroep MAX-programma Sterren Op Het Doek. De in het pittoreske Delfshaven gevestigde kunstenaar kreeg de opdracht om stadgenoot Lee Towers te portretteren. Tijdens de uitzending op 22 oktober zal blijken of de cultzanger zijn doek mee naar huis neemt.

Lees meer...

75.000 maaltijden gered met anti-verspillingsapp

Lees meer...

010Rotterdam Economie/Onderwijs - Decaan prof. dr. Victor Bekkers van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) heeft in overleg met het College van Bestuur (CvB) prof. dr. Gabriele Jacobs per 1 januari 2020 benoemd tot Dean van het Erasmus University College (EUC). Zij volgt de huidige interim-dean prof. dr. Wim Hafkamp op. Prof. dr. Gabriele Jacobs is nu nog verbonden aan Rotterdam School of Management (RSM).

Lees meer...

010 Rotterdam Economie - Op maandag 15 april opende Clinique de deuren van de allereerste Free Standing Store in Nederland.

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij - Zal de rest van Nederland volgen nu de huurprijzen in de vrije sector in Rotterdam voor het eerst sinds járen aan het dalen zijn? Is dit een voorbode voor landelijke prijsdalingen? Of is dit vast een kleine indicatie voor een mogelijk komende crisis waarvan Den Haag pretendeert dat die nog ver te zoeken is?

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij - "Ons land telt steeds meer 'kleine eters'', stelt Sandra de Blaeij, mede-oprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform dat nog maar ruim een jaar geleden is gestart en in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardig platform dat restaurants en kleine eters samenbrengt. KleinePorties heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België. Op maandag 23 september 2019 is het duizendste restaurant gepubliceerd op de site. Momenteel zijn er zo 5 miljoen 'kleine eters' in Nederland.

Lees meer...

De Break maakt het mede mogelijk dat een jeugdige thuis kan blijven wonen

010Rotterdam Maatschappij - Op 24 september opent Hanny Visser, wethouder PRO Sliedrecht, officieel De Break op ASVZ locatie Merwebolder. In deze zogenoemde harmonica-voorziening werken Agathos (onderdeel van Lelie Zorggroep), ASVZ, Enver, Horizon Jeugdzorg en Onderwijs en Yulius samen. De zorginstanties bundelen hun krachten om jeugdigen tijdelijke ondersteuning op maat te bieden, zodat zij thuis kunnen blijven wonen.

Lees meer...

Nieuws Rijnmond

Vliegtickets

Budgetenergie