Politiek & Maatschappij
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010Rotterdam Cultuur/Maatschappij - De foto’s en beelden die gastconservator Thom Hoffman laat zien in Dossier Indië en de Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin in Merdeka zijn met elkaar verbonden in een tentoonstelling in het Wereldmuseum in Rotterdam. Het laat een unieke verzameling beelden zien over de geschiedenis van koloniaal Indonesië tot 1949 en de koloniale erfenis van Indonesië en Nederland vandaag de dag.

Dossier Indië i.s.m. gastconservator Thom Hoffman
Het Wereldmuseum vroeg Thom Hoffman als gastconservator voor de tentoonstelling Dossier Indië. De bekende acteur, fotograaf en documentairemaker verdiept zich al meer dan 25 jaar in de geschiedenis van “Nederlands-Indië”. Voor de Beeldbank BBNI is Hoffman bezig met het ontsluiten van duizenden foto’s en filmfragmenten. En als gasthoogleraar aan de TU Delft en Universiteit van Tilburg deed hij met studenten onderzoek naar deze historische periode.

Dossier Indië toont de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië. De tentoonstelling laat zien hoe er door fotografen uit de negentiende eeuw bewust én onbewust een mythisch beeld van de kolonie is gecreëerd. De vroegste foto’s schetsen een droombeeld van een prachtig Indië. Maar gaandeweg veranderen de foto’s van karakter en ontstaat er een scherper beeld van de maatschappelijke verhoudingen. Het perspectief verschuift van de Nederlandse kolonialen naar de gekoloniseerde Indonesiërs.
Hoffman: Voor mij is fotografie een venster op de geschiedenis. Elke foto beschrijft een relatie. En elke Indische foto beschrijft voor mij de relatie tussen de Nederlanders en de Indonesiërs, met wie wij een emotioneel verleden delen.

Merdeka van de Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin
De Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin (1987) maakte naam met Societies, een fotoserie over subculturen, waaronder jeugdgroepen en beruchte bendes. Voor het Rijksmuseum in Amsterdam maakte hij in 2018 de fototentoonstelling Document Nederland over cafés en hun stamgasten, klanten en kasteleins.
Met het Wereldmuseum kijkt Samidin in zijn nieuwe fototentoonstelling verder dan het jaar 1949. Samidin heeft roots in Indonesië en maakte in opdracht van het museum de fotoserie Merdeka, waarvoor hij naar Indonesië reisde.
Merdeka, dat vrijheid/onafhankelijkheid betekent, is een persoonlijke reflectie op de koloniale erfenis die hij aantreft in het Indonesië en het Nederland van vandaag de dag. Zijn foto’s laten beelden zien die we ook terugvinden in de tentoonstelling Dossier Indië, zoals het eiland Onrust. Toen een totaal andere betekenis dan nu.
Op zondag 6 oktober organiseert het Wereldmuseum een intieme meet en greet met de fotograaf waar hij zal vertellen over zijn reis.

Ook in het Wereldmuseum – Remix Rotterdam en Superstraat
Na de grote verbouwing in het Wereldmuseum zijn Dossier Indië en Merdeka samen met de kindertentoonstelling Superstraat en de samenwerkingstentoonstelling met het Boijmans-van Beuningen Remix Rotterdam, één van de eerste tentoonstellingen van het gloednieuwe museum.

Locatie: Wereldmuseum, Willemskade 25, 3016 DM  Rotterdam

010 Rotterdam Sport - De legendarische doelman Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de beste keepers uit de Nederlandse geschiedenis.

Lees meer...

Van supporters – voor supporters

010 Rotterdam Sport - De Kuip leeft. Prikkelt. Daagt uit. Moedigt aan. Het stadion beweegt op het ritme van onze collectieve ademhaling waarbij gebouw en wij - de supporters - samensmelten tot één.

Lees meer...

010 Rotterdam Lifestyle/Gezondheid - Vele fietsevenementen zijn of worden afgelast, maar individueel fietsen mag binnen de gestelde maatregelen van het RIVM nog wel. Tijdens de SoloRide fiets je alleen, maar wel samen met andere deelnemers de race tegen de klok om het coronavirus te stoppen!

Lees meer...

010 Rotterdam Kunst & Cultuur - Boijmans Ahoy drive-thru museum is onder grote belangstelling geopend. Direct nadat de kaartverkoop vorige week werd gestart, was de run op tickets groot.

Lees meer...

Een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen over het voortbestaan van culturele instellingen, maar slechts 4% heeft actief gedoneerd

010 Rotterdam Cultuur - Op 1 juni aanstaande mogen culturele instellingen hun deuren weer openen voor het publiek. Hierbij gelden echter strenge regels. Zo moeten bezoekers aan culturele instellingen anderhalve meter afstand bewaren en moet een bezoeker in alle gevallen van tevoren reserveren.

Lees meer...

010 Rotterdam Uitgaan - Het Rotterdamse podium BIRD brengt met 'BIRD on the block' de artiest naar je binnentuin. Rotterdammers kunnen zich vanaf nu opgeven voor een akoestisch privéconcert in hun besloten binnentuin. Uiteraard kan de buurt meegenieten, maar wel vanuit hun eigen tuin of balkon!

Lees meer...

Bekende pop-up aan de Maas nodigt vrienden uit voor vernieuwd concept

010 Rotterdam Economie - Het bekende pop-up restaurant A La Plancha opent deze zomer na een jaar ‘pauze’ haar deuren op het Rotterdamse Noordereiland. Met meer ruimte op de kades en diverse uitgiftepunten voor eten en drinken wordt de opstelling en invulling van het tijdelijke restaurant iets anders.

Lees meer...

Ruim 600 studenten namen deel aan online businessgame van Edumundo
Foto: De uitreiking van het NK Businessgames gebeurde via een live stream op YouTube.

010 Rotterdam Educatie - De educatieve uitgeverij Edumundo sloot vandaag het eerste Nederlandse kampioenschap sinds de intelligente lockdown af. Op 30 maart j.l. lanceerde Edumundo het Nationaal Kampioenschap Businessgames, waarin studenten op een speelse manier en vanuit huis hun kennis toepassen op een fictieve business.

Lees meer...

010 Rotterdam Economie Duurzaamheid - Voor de derde keer op rij is de CO2-uitstoot van de Rotterdamse industrie vorig jaar gedaald. De belangrijkste oorzaak is een verschuiving in de elektriciteitsproductie van kolencentrales naar gasgestookte centrales.

Lees meer...

010 Schiedam Maatschappij - Niet te geloven, maar waar. Bezoek je met je kinderen een van je dierbaren die begraven ligt op een begraafplaats, laat je heel even je kinderen spelen op een graafmachine en die komen dan terug met een menselijk bot en een kunstgebit. Een bizarre vondst, een beetje horror en wat buitengewoon ‘slordig’ van hoogstwaarschijnlijk de graafmachinemedewerker van de Schiedamse begraafplaats Beukenhof die waarschijnlijk een graf aan het ruimen was.

Lees meer...

010 Rotterdam Maatschappij/evenement - Vanaf 1 januari 2020 wordt in Rotterdam iedereen geverbaliseerd als men ‘betrapt’ wordt met een lachgasballonnetjes aan de mond. Dit handhaven gebeurt vooral als het gebruik hiervan gepaard gaat met overlast. Rotterdam is de eerste gemeente die het gebruik van dit ‘vrolijke’ gas gaat verbieden. 

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij/Educatie - Op woensdag 13 en donderdag 14 november vindt in het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg het McPort Event plaats. Ca. 1.000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 23 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken de Rotterdamse haven en industrie om zich te oriënteren op vervolgopleidingen en beroepen. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken.

Lees meer...

Nieuws Rijnmond

Vliegtickets

Budgetenergie