Politiek & Maatschappij
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010Rotterdam Maatschappij - "Ons land telt steeds meer 'kleine eters'', stelt Sandra de Blaeij, mede-oprichter van de website KleinePorties.nl. Het restaurantplatform dat nog maar ruim een jaar geleden is gestart en in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardig platform dat restaurants en kleine eters samenbrengt. KleinePorties heeft inmiddels een landelijke dekking in Nederland en België. Op maandag 23 september 2019 is het duizendste restaurant gepubliceerd op de site. Momenteel zijn er zo 5 miljoen 'kleine eters' in Nederland.

Op 1 augustus 2018 start KleinePorties met het beter vindbaar maken van restaurants die kleinere gerechten serveren. De Blaeij: "Dit om tegemoet te komen aan de wensen van meer dan 5 miljoen kleine eters in Nederland: 1,2 miljoen kinderen van 7 tot 14 jaar, jongeren, volwassenen, ouderen van 65 jaar en ouderen, 12 duizend mensen die per jaar een maagverkleining ondergaan, 2 miljoen buik patiënten en ruim 1,2 miljoen mensen met diabetes, enzovoorts... Allemaal willen ze genieten van een volwaardig menu tijdens het uit eten gaan, hun bord leegeten en een hele avond genieten samen met hun tafelgenoten. Een grote groeiende doelgroep."

Jaarlijks 55.000 ton aan eten weggegooid
In de meeste restaurants vind je normale porties. "Voor veel mensen is dat simpelweg te veel en een uitgebreid diner - driegangen of meer - zit er dan voor de meeste mensen niet in." Steeds vaker wordt een afweging gemaakt tussen bijvoorbeeld het voorgerecht of het nagerecht of een tafelgenoot offert zich op om ‘het bord leeg te eten’. Veel borden gaan halfvol weer terug naar de keuken. "Op deze manier zijn er nog steeds mensen die zich gedwongen voelen te veel te eten en wordt er jaarlijks meer dan 55.000 ton, oftewel 83 miljoen borden eten aan voedsel door de horeca weggegooid. Dat is helemaal niet nodig!"

Èchte gastvrijheid
Steeds meer restaurants vinden een balans in de omvang van de porties en komen zo tegemoet aan de wensen van hun gasten. "Dat is écht gastvrij! Door kleine gerechtjes aan te bieden  - grote eters kunnen dan gewoon meerdere kleine gerechtjes bestellen - of keuze te bieden in portiegrootte of garnituur." Het restaurantplatform staat in nauw contact met de actieve doelgroep en heeft hierin een voortrekkersrol. "Steeds meer horecabedrijven worden partner en zien de meerwaarde van een eigen bedrijfsprofiel op de website."

Succesvol initiatief omarmd door horecaondernemers
Dat het initiatief omarmd wordt door horecaondernemers en een duidelijke meerwaarde biedt is inmiddels een feit. Willem de Jong van Bistro Het Smaakhuis in Moordrecht: “Het gemiddelde standaard driegangenmenu is niet meer van deze tijd. Je ziet duidelijk een verandering in de vraag van gasten en er wordt steeds vaker gevraagd naar kleinere porties. Wij serveren al jaren kleine gerechten en hebben daardoor naast erg tevreden gasten ook nog eens veel minder afval... Wij vinden het platform KleinePorties gewoon heel erg goed. Ik hoop dat KleinePorties, wij en nog vele duizenden andere mensen daar veel voordeel van zullen hebben.” Brasserie de Vuurtoren in Nijkerk heeft onlangs haar foodconcept helemaal aangepast, omdat ze voedselverspilling tegen willen gaan. Het restaurant serveert uitsluitend nog kleinere gerechten. “Sinds wij ons hebben aangesloten bij KleinePorties zien we een toename van gasten die juist voor onze kleinere gerechten komen. Alle gasten gaan supertevreden weer de deur uit en daar doen we het voor. Dat is echt gastvrij!”, meent eigenaar Eric de Vries.

010 Rotterdam Lifestyle/Gezondheid - Vele fietsevenementen zijn of worden afgelast, maar individueel fietsen mag binnen de gestelde maatregelen van het RIVM nog wel. Tijdens de SoloRide fiets je alleen, maar wel samen met andere deelnemers de race tegen de klok om het coronavirus te stoppen!

Lees meer...

010 Rotterdam Sport - De NN Marathon Rotterdam heeft, net als soortgelijke evenementen in onder meer Londen, Boston en Parijs, een nieuwe datum vastgesteld. De 40ste editie van #demooiste, aanvankelijk gepland op zaterdag 4 en zondag 5 april 2020, staat nu op de kalender voor zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020.

Lees meer...

010Rotterdam Lifestyle - Rosalie (11 jaar) uit Pijnacker speelt op woensdag 21 november een bijzondere rol tijdens de uitzending van het televisieprogramma Tijd voor MAX. In een reportage vertelt Rosalie over haar leven met diabetes.  

Lees meer...

Rotterdams initiatief vol lof ontvangen in binnen- en buitenland

010 Rotterdam Cultuur – Het online optreden dat vrijdag 20 maart is uitgezonden door het Rotterdams Philharmonisch Orkest is in de daaropvolgende dagen door meer dan een miljoen mensen bekeken.

Lees meer...

010 Rotterdam Cultuur- Op vrijdagavond 13 maart is weer tijd voor het enige echte Rotterdamse Boekenbal! De vijfde editie is het alweer en die staat helemaal in het teken van het thema van de Boekenweek: rebellen en dwarsdenkers.

Lees meer...

Een exclusief en intiem ontbijt voor twee in de Laurenskerk.
010 Rotterdam Uitgaan - In het kader van de dag van de liefde (14 februari) organiseert de Laurenskerk een bijzondere Valentijns-actie voor de (vroege) lovebirds. Ter plekke wordt een uniek en intiem ontbijt voor twee personen aangeboden. Romantischer kan het niet. 

Lees meer...

010 Rotterdam Economie - Een Sim only deal is een contract met minuten, sms-berichten en data - net als een gewoon gsm-contract. Het belangrijkste verschil is dat je alleen de simkaart betaalt. Je mag dus je gewone gsm behouden, er is geen verplichting om een nieuwe gsm aan te kopen en je mag hetzelfde nummer behouden! Dat maakt het doorgaans veel goedkoper.

Lees meer...

Foto: Eric Bakker Havenbedrijf Rotterdam

010 Rotterdam Economie - De haven van Rotterdam blijft 24/7 operationeel, ook na de aangescherpte maatregelen die het Nederlandse kabinet heeft afgekondigd op maandagavond 23 maart 2020 tegen verspreiding van het coronavirus.

Lees meer...

010 Rotterdam Economie - Het Rotterdamse bulkoverslagbedrijf EBS krijgt van FNV Havens tot vrijdag 13 maart, 12.00 uur om op de eisen van de werknemers voor een nieuwe cao in te gaan. Als het bedrijf niet akkoord gaat, volgen er werkonderbrekingen voor kortere of langere duur. Dat schrijft de vakbond in een ultimatum aan EBS dat vandaag verstuurd is.

Lees meer...

010 Rotterdam Maatschappij/evenement - Vanaf 1 januari 2020 wordt in Rotterdam iedereen geverbaliseerd als men ‘betrapt’ wordt met een lachgasballonnetjes aan de mond. Dit handhaven gebeurt vooral als het gebruik hiervan gepaard gaat met overlast. Rotterdam is de eerste gemeente die het gebruik van dit ‘vrolijke’ gas gaat verbieden. 

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij/Educatie - Op woensdag 13 en donderdag 14 november vindt in het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg het McPort Event plaats. Ca. 1.000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 23 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken de Rotterdamse haven en industrie om zich te oriënteren op vervolgopleidingen en beroepen. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken.

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij - Naast het bestellen van een taxirit of een maaltijd hebben Rotterdammers nu als eerste in Nederland de mogelijkheid om een elektrische fiets te bestellen via de Uber app. JUMP’s komst naar Rotterdam is onderdeel van Uber’s missie om verschillende transportopties aan te bieden aan gebruikers van de app. Hiermee biedt Uber duurzame en betaalbare vervoersopties voor zowel korte als langere afstanden binnen de stad.

Lees meer...

Nieuws Rijnmond

Vliegtickets

Budgetenergie