Politiek & Maatschappij
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010Rotterdam Maatschappij - Zal de rest van Nederland volgen nu de huurprijzen in de vrije sector in Rotterdam voor het eerst sinds járen aan het dalen zijn? Is dit een voorbode voor landelijke prijsdalingen? Of is dit vast een kleine indicatie voor een mogelijk komende crisis waarvan Den Haag pretendeert dat die nog ver te zoeken is?

Conform gegevens van de Huurmonitor van het onafhankelijke woonplatform Pararius liggen de huurprijzen in de Rotterdamse vrije sector iets meer dan 3% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Voor een eenvoudige woning van ‘slechts’ zo’n 70m2 komt de huur nu gemiddeld neer op iets meer dan € 1100,= een aantal tientjes minder dan vorig jaar.
€ 1100,= wat een enorme hoeveelheid geld voor een simpele woning; wie kan dat tegenwoordig nog betalen. Voor de jeugd nog steeds een onhaalbaar en eigenlijk ook onacceptabel bedrag; hoe hoest je dat in vredesnaam op als je net je opleiding achter de rug hebt en op zoek bent naar een nieuwe baan. Dan moet je toch een werkgever vinden die je bij aanvang direct een fors salaris aanbiedt. Of die er nog te vinden zijn voor de jeugd die toch al zo moet knokken tegen de steeds verder stijgende prijzen, is dat natuurlijk de vraag tenzij je in de nieuwe economie terechtkomt in disciplines waar geld een mindere rol speelt als bijvoorbeeld de hoog technische artificial intelligence- en IT-industrie waarvan het einde nog lang niet in zicht is en waaraan in de toekomst alleen maar meer behoefte gaat ontstaan. Maar, dat soort disciplines is niet voor elke jeugdige schoolverlater weggelegd.  

De huren in Rotterdam rijzen in Rotterdam de pan uit. In een stad die aan alle kanten bloeit met grote industrieën en waar behoefte is aan (hoog) gekwalificeerd personeel, is dat, net als in andere bloeiende steden, schering en inslag. Toch daalden de huurprijzen in Rotterdam omdat het mensen toch te gortig wordt dit soort bedragen neer te tellen. Men gaat steeds meer op zoek naar goedkopere wijken waardoor op sommige locaties sprake is van enige leegstand. Als er geen nieuwe huurders komen die dit soort bedragen wèl willen betalen, rest er maar één optie voor verhuurders: omlaag met die prijs; leegstand is immers iets wat je niet wilt in een stad als Rotterdam. In Amsterdam stabiliseren momenteel de huurprijzen in de vrije sector.

Landelijke tendens?
Het is zeker niet ondenkbaar dat de Rotterdamse huurverlagingen een indicatie kunnen zijn voor verdere verlagingen in de rest van Nederland, inclusief die van grote steden. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is een prijscorrectie in andere steden zeker wel mogelijk. “Je ziet al een tijdje een flinke afvlakking van de nieuwe huren in Amsterdam”, aldus De Groot.

Crisis?
Stel dat deze tendens toch een kleine indicatie is voor een mogelijke toekomstige crisis, wat God en iedereen verhoede, dan kan een verdere daling wel eens vreselijk hard gaan. Kijk naar de vorige heftige crisis in 2008 toen de huurprijzen in de vrije sector met gemiddeld zo’n 20% daalden. Laten we hopen dat het zover niet komt. Ook de heer De Groot verewacht dat het op kort termijn niet zo’n vaart zal lopen. ,,Zolang het huuraanbod beperkt is en de vraag blijft zoals nu, zullen de huren in de vrije huursector gematigd blijven stijgen”, aldus zijn ietwat geruststellende woorden. Laten we hopen dat hij gelijk heeft.

Jos de Jong

010 Rotterdam Lifestyle/Gezondheid - Vele fietsevenementen zijn of worden afgelast, maar individueel fietsen mag binnen de gestelde maatregelen van het RIVM nog wel. Tijdens de SoloRide fiets je alleen, maar wel samen met andere deelnemers de race tegen de klok om het coronavirus te stoppen!

Lees meer...

010 Rotterdam Sport - De NN Marathon Rotterdam heeft, net als soortgelijke evenementen in onder meer Londen, Boston en Parijs, een nieuwe datum vastgesteld. De 40ste editie van #demooiste, aanvankelijk gepland op zaterdag 4 en zondag 5 april 2020, staat nu op de kalender voor zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2020.

Lees meer...

010Rotterdam Lifestyle - Rosalie (11 jaar) uit Pijnacker speelt op woensdag 21 november een bijzondere rol tijdens de uitzending van het televisieprogramma Tijd voor MAX. In een reportage vertelt Rosalie over haar leven met diabetes.  

Lees meer...

Rotterdams initiatief vol lof ontvangen in binnen- en buitenland

010 Rotterdam Cultuur – Het online optreden dat vrijdag 20 maart is uitgezonden door het Rotterdams Philharmonisch Orkest is in de daaropvolgende dagen door meer dan een miljoen mensen bekeken.

Lees meer...

010 Rotterdam Cultuur- Op vrijdagavond 13 maart is weer tijd voor het enige echte Rotterdamse Boekenbal! De vijfde editie is het alweer en die staat helemaal in het teken van het thema van de Boekenweek: rebellen en dwarsdenkers.

Lees meer...

Een exclusief en intiem ontbijt voor twee in de Laurenskerk.
010 Rotterdam Uitgaan - In het kader van de dag van de liefde (14 februari) organiseert de Laurenskerk een bijzondere Valentijns-actie voor de (vroege) lovebirds. Ter plekke wordt een uniek en intiem ontbijt voor twee personen aangeboden. Romantischer kan het niet. 

Lees meer...

010 Rotterdam Economie - Een Sim only deal is een contract met minuten, sms-berichten en data - net als een gewoon gsm-contract. Het belangrijkste verschil is dat je alleen de simkaart betaalt. Je mag dus je gewone gsm behouden, er is geen verplichting om een nieuwe gsm aan te kopen en je mag hetzelfde nummer behouden! Dat maakt het doorgaans veel goedkoper.

Lees meer...

Foto: Eric Bakker Havenbedrijf Rotterdam

010 Rotterdam Economie - De haven van Rotterdam blijft 24/7 operationeel, ook na de aangescherpte maatregelen die het Nederlandse kabinet heeft afgekondigd op maandagavond 23 maart 2020 tegen verspreiding van het coronavirus.

Lees meer...

010 Rotterdam Economie - Het Rotterdamse bulkoverslagbedrijf EBS krijgt van FNV Havens tot vrijdag 13 maart, 12.00 uur om op de eisen van de werknemers voor een nieuwe cao in te gaan. Als het bedrijf niet akkoord gaat, volgen er werkonderbrekingen voor kortere of langere duur. Dat schrijft de vakbond in een ultimatum aan EBS dat vandaag verstuurd is.

Lees meer...

010 Rotterdam Maatschappij/evenement - Vanaf 1 januari 2020 wordt in Rotterdam iedereen geverbaliseerd als men ‘betrapt’ wordt met een lachgasballonnetjes aan de mond. Dit handhaven gebeurt vooral als het gebruik hiervan gepaard gaat met overlast. Rotterdam is de eerste gemeente die het gebruik van dit ‘vrolijke’ gas gaat verbieden. 

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij/Educatie - Op woensdag 13 en donderdag 14 november vindt in het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg het McPort Event plaats. Ca. 1.000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 23 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken de Rotterdamse haven en industrie om zich te oriënteren op vervolgopleidingen en beroepen. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken.

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij - Naast het bestellen van een taxirit of een maaltijd hebben Rotterdammers nu als eerste in Nederland de mogelijkheid om een elektrische fiets te bestellen via de Uber app. JUMP’s komst naar Rotterdam is onderdeel van Uber’s missie om verschillende transportopties aan te bieden aan gebruikers van de app. Hiermee biedt Uber duurzame en betaalbare vervoersopties voor zowel korte als langere afstanden binnen de stad.

Lees meer...

Nieuws Rijnmond

Vliegtickets

Budgetenergie