Politiek & Maatschappij
Tools
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Maatschappij/evenement - Vanaf 1 januari 2020 wordt in Rotterdam iedereen geverbaliseerd als men ‘betrapt’ wordt met een lachgasballonnetjes aan de mond. Dit handhaven gebeurt vooral als het gebruik hiervan gepaard gaat met overlast. Rotterdam is de eerste gemeente die het gebruik van dit ‘vrolijke’ gas gaat verbieden. 

Overlast
De meeste mensen lachen zich een breuk en hebben veel plezier bij het gebruik van lachgas. Veel Rotterdammers, of juist de gemeente, houdt hier een andere mening op na omdat men meent dat het gebruik vaak leidt tot overlast door hanggroepen en tot troep die men achterlaat. Het gebruik van lachgas is behoorlijk populair geworden bij met name jongeren. De gemeente Rotterdam ziet daar echter het leuke niet van in. Men meent rekening te moeten houden met het minder onschuldige extreem blije gevoel dat men van het gebruik krijgt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het gebruik kan leiden tot hersenschade geeft. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Lachgas en opiumwet
Staatssecretaris Paul Blokhuis wil lachgas onder de Opiumwet laten vallen en dus ookverbieden. Lachgas is ‘nog’ goedkoop, makkelijk verkrijgbaar, niet verslavend en tevens ‘nog’ legaal. Opium, waar je maar beter helemaal vanaf kunt blijven, is daarentegen duur en, als je dat euforische gevoel van vrijheid en blijheid wilt ervaren, kun je dus maar beter voor lachgas kiezen, hoe kort het effect ook is, in tegenstelling tot het gebruik van het verslavende opium. En dus kiezen jongeren voor lachgas. De Tweede Kamer maakt tot op heden echter niet zo’n probleem van het gebruik van lachgas en lijkt het voorstel van Blokhuis te willen ‘torpederen’. In Rotterdam is men het daar niet mee eens en dus heeft men aldaar in de gemeenteraad met een grote meerderheid besloten dat Rotterdam de pionier gaat worden met het verbod op lachgas op straat of waar dan ook als daar overlast door ontstaat.

Vooruitlopen op calamiteiten
Stephan van Baarle van Denk, die al eerder een verbod van lachgas op de agenda zette maar toen weinig gehoor kreeg, meldt: ,,Een generatie jongeren dreigt vergiftigd te raken door deze troep. Als er landelijk geen verbod komt, moeten we zelf maatregelen nemen. We moeten vooroplopen.’’

Vraagtekens bij Ahmed Aboutaleb
Als je wilt handhaven, komt daar wel het een en ander bij kijken. Bij een verbod zet burgemeester Aboutaleb de nodige kanttekeningen. ,,Een agent moet iemand op heterdaad betrappen en vervolgens naar het politiebureau om een uitgebreid proces-verbaal te tikken. Dat ontmoedigt en ik weet niet of het prioriteit heeft. Dikke kans dat het aantal boetes straks nul of dichtbij nul is.’’ Binnenkort zal er overleg komen met de politie en stadswachten omdat gehandhaafd moet worden op heterdaad betrapt worden en agenten in hun processen-verbaal duidelijk moeten formuleren wat voor overlast een gebruiker van lachgas nu eigenlijk veroorzaakt zoals dat momenteel ook gebeurt bij overlast door overmatige alcoholgebruikers. Ook zal er duidelijk moeten worden geformuleerd wanneer er sprake is van overlast en hoe overlast daadwerkelijk wordt geïnterpreteerd.  

Van Baarle meent ook dat lachgas op de agenda moet komen bij het hoofd van de Rotterdamse politie en bij het Openbaar Ministerie. Volgens onderzoek van Denk is de (georganiseerde) misdaad betrokken bij de verkoop van lachgas en heeft men vragen of drugsgeld wordt witgewassen via de handel in lachgas.

010 Rotterdam Sport - De legendarische doelman Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de beste keepers uit de Nederlandse geschiedenis.

Lees meer...

Van supporters – voor supporters

010 Rotterdam Sport - De Kuip leeft. Prikkelt. Daagt uit. Moedigt aan. Het stadion beweegt op het ritme van onze collectieve ademhaling waarbij gebouw en wij - de supporters - samensmelten tot één.

Lees meer...

010 Rotterdam Lifestyle/Gezondheid - Vele fietsevenementen zijn of worden afgelast, maar individueel fietsen mag binnen de gestelde maatregelen van het RIVM nog wel. Tijdens de SoloRide fiets je alleen, maar wel samen met andere deelnemers de race tegen de klok om het coronavirus te stoppen!

Lees meer...

Een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen over het voortbestaan van culturele instellingen, maar slechts 4% heeft actief gedoneerd

010 Rotterdam Cultuur - Op 1 juni aanstaande mogen culturele instellingen hun deuren weer openen voor het publiek. Hierbij gelden echter strenge regels. Zo moeten bezoekers aan culturele instellingen anderhalve meter afstand bewaren en moet een bezoeker in alle gevallen van tevoren reserveren.

Lees meer...

010 Rotterdam Uitgaan - Het Rotterdamse podium BIRD brengt met 'BIRD on the block' de artiest naar je binnentuin. Rotterdammers kunnen zich vanaf nu opgeven voor een akoestisch privéconcert in hun besloten binnentuin. Uiteraard kan de buurt meegenieten, maar wel vanuit hun eigen tuin of balkon!

Lees meer...

010 Regio Cultuur - SOW Rijnmond – spreek uit als zoooow Rijnmond – is officieel gelanceerd. SOW Rijnmond is een nieuw platform voor jongeren in het Rijnmondgebied en is een initiatief van regionale publieke omroep Rijnmond. Sinds begin februari is er door zeven jonge mediatalenten toegewerkt naar dit moment.

Lees meer...

Bekende pop-up aan de Maas nodigt vrienden uit voor vernieuwd concept

010 Rotterdam Economie - Het bekende pop-up restaurant A La Plancha opent deze zomer na een jaar ‘pauze’ haar deuren op het Rotterdamse Noordereiland. Met meer ruimte op de kades en diverse uitgiftepunten voor eten en drinken wordt de opstelling en invulling van het tijdelijke restaurant iets anders.

Lees meer...

Ruim 600 studenten namen deel aan online businessgame van Edumundo
Foto: De uitreiking van het NK Businessgames gebeurde via een live stream op YouTube.

010 Rotterdam Educatie - De educatieve uitgeverij Edumundo sloot vandaag het eerste Nederlandse kampioenschap sinds de intelligente lockdown af. Op 30 maart j.l. lanceerde Edumundo het Nationaal Kampioenschap Businessgames, waarin studenten op een speelse manier en vanuit huis hun kennis toepassen op een fictieve business.

Lees meer...

010 Rotterdam Economie Duurzaamheid - Voor de derde keer op rij is de CO2-uitstoot van de Rotterdamse industrie vorig jaar gedaald. De belangrijkste oorzaak is een verschuiving in de elektriciteitsproductie van kolencentrales naar gasgestookte centrales.

Lees meer...

010 Schiedam Maatschappij - Niet te geloven, maar waar. Bezoek je met je kinderen een van je dierbaren die begraven ligt op een begraafplaats, laat je heel even je kinderen spelen op een graafmachine en die komen dan terug met een menselijk bot en een kunstgebit. Een bizarre vondst, een beetje horror en wat buitengewoon ‘slordig’ van hoogstwaarschijnlijk de graafmachinemedewerker van de Schiedamse begraafplaats Beukenhof die waarschijnlijk een graf aan het ruimen was.

Lees meer...

010 Rotterdam Maatschappij/evenement - Vanaf 1 januari 2020 wordt in Rotterdam iedereen geverbaliseerd als men ‘betrapt’ wordt met een lachgasballonnetjes aan de mond. Dit handhaven gebeurt vooral als het gebruik hiervan gepaard gaat met overlast. Rotterdam is de eerste gemeente die het gebruik van dit ‘vrolijke’ gas gaat verbieden. 

Lees meer...

010Rotterdam Maatschappij/Educatie - Op woensdag 13 en donderdag 14 november vindt in het EIC Mainport Rotterdam in Rozenburg het McPort Event plaats. Ca. 1.000 leerlingen uit de bovenbouw van vmbo/havo/vwo van 23 scholen uit de regio Rotterdam-Rijnmond bezoeken de Rotterdamse haven en industrie om zich te oriënteren op vervolgopleidingen en beroepen. Belangrijk voor leerlingen, bedrijven en scholen, want er zijn zoveel verschillende mogelijkheden om in de haven en industrie te werken.

Lees meer...

Nieuws Rijnmond

Vliegtickets

Budgetenergie