23
za, feb

Cultuur & Uitgaan
Tools
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam - De aftrap van het eerste Afasiekoor in Rotterdam is donderdag 7 januari succesvol verlopen. Onder de gedreven leiding van muzikaal leider Martien van Oostrom (oprichter en muzikant van de bekende folkband Pater Moeskroen) zong een eerste groep zangers het lied ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer enthousiast mee.

Martien: “Het is nog zoeken naar het juiste repertoire. We nemen daarin de voorkeuren van de deelnemers mee. Dat is dan ook hun eerste opdracht.”

Het afasiekoor is een koor waarin mensen kunnen zingen die, als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel, problemen hebben met taal en spraak. Het blijkt namelijk dat zingen meestal wel goed mogelijk is voor mensen met afasie. Zo ervaarde ook deelnemer Debora Schenk: “De melodie zit wel in mijn hoofd, maar het is nog best moeilijk om alles mee te zingen.”Muzikaal leider Martien is zeer tevreden over de eerste repetitie: “De zangers straalden enorme energie uit. Of het nu goed of fout gaat, dat maakt niet uit. Het gaat vooral om het met elkaar plezier maken.” Initiatiefnemer Petra van der Most van Middin: “Het was mooi om te zien hoe zingen enorm met elkaar verbindt. De sfeer was zeer gemoedelijk.”

In Nederland zijn 40 afasiekoren, maar dit is het eerste koor in de regio Rijnmond. Het initiatief is genomen door locatie Blijvenburg van Middin, een woonvoorziening voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Ook mensen met afasie die geen cliënt van Middin zijn of bij andere locaties ondersteuning krijgen, zijn welkom om deel te nemen. Het doel van het koor is dan ook dat de zangers het plezier van het zingen delen en contact kunnen maken met lotgenoten in de omgeving. Middin hoopt bovendien dat deelname aan het koor mensen meer zelfvertrouwen geeft en het spreken stimuleert.

Nog aanmelden

Afasiekoor ‘Zing’ zoekt nog meer enthousiaste zangers. Mogelijk geïnteresseerde deelnemers kunnen zich aanmelden via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ervaring met zingen is niet nodig. De repetities vinden plaats op donderdagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur bij trefpunt Blijvenburg van Middin, Blijvenburgstraat 120 in Rotterdam. De wekelijkse bijdrage is 4 Euro. De eerste repetitie is gratis.

Over Middin

Middin levert zorg en ondersteuning  aan ruim 4000 mensen met een beperking. Het gaat om kinderen, jongeren, volwassen en ouderen. Middin heeft een uitgebreid dienstenpakket en ondersteunt op maat. Midden in de wijk, in de directe omgeving van de cliënt.

NL Magazine
 • Nieuwe spelregels pensioen

  NLMagazine.nl Feb 22, 2019 | 19:44 pm

  Nieuwe spelregels pensioen Published in: Economie & DuurzaamheidNL Magazine Economie - Minister Koolmees wil koste wat kost doorgaan met het aanpassen van het pensioenstelsel. Een van de belangrijkste voorgestelde wijzigingen is het afschaffen van de ‘doorsneesystematiek’. Werknemers in loondienst zetten al vele jaren een deel van hun loon opzij voor als men stopt met werken en men wil nog een beetje kunnen rondkomen.

  Read more...
 • Vanillevla zonder vanille

  NLMagazine.nl Feb 18, 2019 | 16:16 pm

  Vanillevla zonder vanille Published in: Lifestyle & GezondheidNLMagazine Lifestyle  – Na de door Foodwatch aan de ‘Reclame Code Commissie’ gerapporteerde klacht dat de vanillevla Optimel van Friesland Campina geen vanille bevat, heeft deze commissie besloten dat de reclame-uitingen voor dit product misleidend zijn en daarmee in strijd met de wet.

  Read more...
 • Verkiezing: eerste Leefstijlarts

  NLMagazine.nl Feb 15, 2019 | 17:38 pm

  Verkiezing: eerste Leefstijlarts Published in: Lifestyle & GezondheidNL Magazine Lifestyle Gezondheid – Tijdens de 8e editie van het jaarlijkse Arts en Leefstijl Congres, op 5 april aanstaande, wordt de eerste 'LEEFSTIJLARTS VAN HET JAAR' gekozen. Een leefstijlarts is een arts die niet als eerste keuze ‘pillen’ voorschrijft, maar eerst samen met zijn of haar patiënt kijkt naar de leefstijl.

  Read more...
 • 200 mbo-studenten in debat over Europees migratiebeleid, emancipatie op de arbeidsmarkt en vrouwenrechten

  NLMagazine.nl Feb 15, 2019 | 17:28 pm

  200 mbo-studenten in debat over Europees migratiebeleid, emancipatie op de arbeidsmarkt en vrouwenrechten Published in: Opleiding & Wetenschap/TechniekNL Magazine Opleiding - Wie wordt dé mbo debatkampioen van 2019? Op vrijdag 15 februari strijden de beste sprekers uit heel Nederland in Amersfoort om deze felbegeerde titel. Samen met 25 debatteams uit het hele land komen de debaters van het ROC Mondriaan Marketing en Communicatie uit Den Haag in actie.

  Read more...
 • Hulpmiddel om ‘vergeten groep’ aan het sporten te krijgen

  NLMagazine.nl Feb 15, 2019 | 17:17 pm

  Hulpmiddel om ‘vergeten groep’ aan het sporten te krijgen Published in: Sport & Vrije tijdNLMagazine Sport - Kinderen, ouderen en kwetsbare doelgroepen: sport- en beweegbeleid richt zich in verhouding vaak op hen, en minder op volwassenen met wie niets bijzonders aan de hand is. Om deze ‘vergeten groep’ aan het bewegen te krijgen en te houden, stelden een aantal organisaties gezamenlijk een factsheet op. 

  Read more...
 

Nieuws Rijnmond