23
za, mrt

Cultuur & Uitgaan
Tools
Typography
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Nieuwe wind door de Maritiem Museum Haven

010 Rotterdam Cultuur - Met de fusie van het Maritiem Museum en Het Havenmuseum in 2014 stond het Maritiem Museum voor de uitdaging om een nieuwe koers uit te zetten voor de collectie operationeel varend erfgoed waarvan het onderhoud een uiterst kostbare zaak is en keuzes noodzakelijk zijn.

In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn criteria ontwikkeld op basis waarvan de culturele en historische waarde van de historische schepen, kranen en machines is vastgesteld. Op basis daarvan is een selectie gemaakt. Vandaag is bekend geworden dat het museum enerzijds een aantal absolute topstukken de status van museumobject geeft, anderzijds dat het voor enkele objecten een nieuwe bestemming gaat zoeken

Absolute kopstukken: kranen en schepen

Het Maritiem Museum beheert een indrukwekkende collectie operationeel erfgoed uit de negentiende en twintigste eeuw waaronder vrachtschepen, een parlevinker, sleepboten, havenkranen en –machines. Deze zijn toegankelijk voor museumbezoekers. Uit de resultaten van het onderzoek naar de culturele waardestelling van deze collectie, dat werd uitgevoerd in samenwerking met externe deskundigen en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, blijkt dat de operationele collectie een reeks zeer bijzondere schepen en machines bevat. Zoals de Pieter Boele, een Rijnstoomsleepboot uit 1893, in perfecte staat en een absoluut topstuk. Het museum is er trots op deze topstukken een museale status te kunnen geven.

 

Uiterst kostbaar onderhoud

De restauratie en het operationeel houden van de soms kolossale historische schepen en kranen is een uiterst kostbare zaak. De schepen liggen in het hart van de stad, worden jaarlijks door vele duizenden voeten van museumbezoekers betreden en moeten weer en wind kunnen doorstaan. Robert Anraad, hoofd Collecties: “Stel je eens voor wat er komt kijken bij de restauratie van de enige nog werkende graanelevator ter wereld uit 1927, met een hoogte van bijna 30 meter. Het behoud van deze icoon van de Rotterdamse haven gaat in de komende decennia miljoenen kosten. Het maken van scherpe keuzes en het herbestemmen van enkele objecten is daarom onvermijdelijk.”

Nieuwe bestemming voor een aantal objecten

Dektjalk De Hoop is een van de objecten waarvan uit de waardestelling bleek dat dit type schip niet zeldzaam is in Nederland. Er zijn honderden tjalken, waaronder tientallen dektjalken, allemaal in particulier bezit en in uitstekende staat. De toekomstige restauratiekosten van dat schip zullen hoog zijn. Daarom wordt de platbodem, conform de richtlijnen in de Leidraad voor het Afstoten van Museale Objecten van de Museumvereniging, voorbereid op de overdracht aan een nieuwe eigenaar. Andere voorbeelden van objecten die een andere eigenaar zullen krijgen zijn de bok Jantina of de rietaak Vier Gebroeders. Voorop staat dat het museum alles in het werk stelt om deze objecten onder te brengen bij een ander museum of bij een erfgoedbeheerder die het schip zal behouden voor toekomstige generaties. Mocht dat niet lukken dan wordt een particuliere eigenaar gezocht.

 

Doel 2020: Aantrekkelijke en dynamische Maritiem Museum Haven

 Een bruisende Maritiem Museum Haven en een aantrekkelijke verblijfplaats voor Rotterdammers, dagjesmensen en toeristen midden in de binnenstad op basis van een varende en operationele topcollectie, dat is het doel van de grootscheepse herinrichting van de museumhaven en ontwikkeling van het Maritiem District. Hier werkt het Maritiem Museum aan samen met gemeente Rotterdam, ondernemers uit de maritieme industrie, stichting Erfgoedhavens, hotels, bewoners en woningbouwcorporaties uit dit prachtige binnenstadsgebied.

NL Magazine
 • WOZ-waarde woningen

  NLMagazine.nl Mar 10, 2019 | 11:54 am

  WOZ-waarde woningen Published in: Economie & DuurzaamheidNL Magazine Economie - Binnenkort ontvangt u van uw gemeente de WOZ-waarde van uw woning. Of misschien heeft u deze al ontvangen. Controleer deze in ieder geval heel goed!

  Read more...
 • Eerste lustrum SKBL, 2014 – 2019

  NLMagazine.nl Mar 10, 2019 | 11:23 am

  Eerste lustrum SKBL, 2014 – 2019 Published in: Cultuur Uitgaan Entertainment Media LifestyleNL Magazine Cultuur - Op 20 februari 2019 bestond Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (SKBL) vijf jaar.

  Read more...
 • De gezondste opa van Europa

  NLMagazine.nl Mar 4, 2019 | 19:24 pm

  De gezondste opa van Europa Published in: Lifestyle & GezondheidNL Magazine Lifestyle Gezondheid - William Cortvriendt komt, in samenwerking met Erna Sassen, met een nieuw boek over gezond eten en leven, maar nu voor kinderen. Eetgewoonten worden aangeleerd in de kindertijd. Dát is het moment om aan bewustwording te werken.

  Read more...
 • Laat de politiek zich sponsoren door de voedselindustrie?

  NLMagazine.nl Mar 4, 2019 | 09:30 am

  Laat de politiek zich sponsoren door de voedselindustrie? Published in: Politiek & MaatschappijNL Magazine Politiek - Net nu Europa zich komende maanden buigt over cruciale voedselwetgeving, pompt Coca-Cola geld in de sponsoring van het voorzitterschap van de Europese Unie. Coca-Cola is hiermee dus officieel 'platinum partner' geworden van het Roemeense voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie! Op deze manier verwerft Coca Cola. Door sommigen de ‘Junkfood gigant’ genoemd, een sterkere positie in het centrum van de ‘Brusselse’ macht. 

  Read more...
 • Vrouwendag: Themarondleiding Politieke Powervrouwen

  NLMagazine.nl Mar 3, 2019 | 09:40 am

  Vrouwendag: Themarondleiding Politieke Powervrouwen Published in: Politiek & MaatschappijNL Magazine Maatschappij - 8 maart is het Internationale Vrouwendag en daarom besteedt ProDemos op en rond deze dag met een speciale themarondleiding aandacht aan vrouwen uit de Nederlandse politieke geschiedenis. Met krachtige vrouwen die vorm hebben gegeven aan het Nederland van vandaag. Vrouwen die een ideaal voor ogen hadden en daarvoor streden.

  Read more...
 

Nieuws Rijnmond