D Reizen

 
 

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

010 Rotterdam Gezondheid - Op zaterdag 10 november kunnen consumenten bij Ekoplaza in Rotterdam (Nieuwe Binnenweg) iets innovatiefs proeven: zilte groenten. Met het aanbieden van een smakelijk ‘zilt’ hapje van Texel’s chefkok Joram Timmerman, vragen ontwikkelingsorganisatie ICCO en testboerderij Saline Farming aandacht voor een innovatieve en duurzame oplossing voor verzilting. Verzilting is het ophopen van zout in de bodem, waardoor gewassen niet meer groeien. Dit vormt een bedreiging voor boeren, en voor de voedselproductie. Door klimaatverandering is dit een groeiend en mondiaal probleem. Denk aan droogte in Nederland en overstromingen in Bangladesh. Maar er is een oplossing: zilte landbouw.

Saline Farming - een wetenschappelijke testboerderij - doet op Texel onderzoek naar zouttolerante gewassen. Dit zijn natuurlijke varianten die wél op zilte grond groeien. Bij deze landbouwmethode wordt bovendien minder aanspraak gedaan op de toch al schaarse zoetwatervoorraad in de wereld. Marc van Rijsselberghe, founder van Saline Farming: ‘Het blijkt dat veel groenten verbouwd kunnen worden op zilte grond. Zoals ‘zilte’ aardappels, die lekker vol van smaak en rijk aan voedingsstoffen zijn, terwijl het zout in de bladeren gaat zitten.”

Ontwikkelingsorganisatie ICCO zorgt ervoor dat deze methode nu ook in Bangladesh wordt toegepast. Daar is er namelijk ook sprake van verzilting van landbouwgrond, niet zozeer door droogte maar door overstromingen. Tessa Schmelzer, Country Representative van ICCO Bangladesh: ‘Met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij kunnen we 5,000 boeren in Bangladesh leren hoe ze hun verzilte landbouwgrond weer productief kunnen maken. Dit levert hen 2 a 3 extra oogsten per jaar op! Zo is innovatie uit Nederland een praktische oplossing die bijdraagt aan de voedselvoorziening van Bangladesh’.

Samenwerking

Om aandacht te vragen voor deze innovatieve oplossing voor een wereldwijd probleem, slaan ICCO en Saline Farming nu de handen ineen met Ekoplaza. Daar zullen vanaf 10 november zilte aardappelen van Texel te koop zijn. De keuze om samen te werken was logisch aangezien alle drie de organisaties biologisch en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Hans van Mierlo, marketing manager bij Ekoplaza: ‘Een initiatief als dit geven wij graag een podium. In plaats van de oplossingen te zoeken in schadelijke chemische middelen wordt gekeken naar kansen om verzilting te benutten’.

Het proeven is mogelijk op zaterdag 10 november tussen 11.00 en 16.00 in de volgende Ekoplaza aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. De zilte aardappels uit Texel zijn dit najaar te koop bij alle Ekoplaza winkels.

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

23 januari 2019

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Center Parcs

Drogisterij